Τελικά οι εκδρομές παχαίνουν;

Home/Aθλητική Διατροφή/Τελικά οι εκδρομές παχαίνουν;
ekdromes

Οι εκδρομές είναι χαλάρωση, ξεκούραση, απόδραση από την καθημερινότητα και τις έγνοιες της. Αυτή η χαλάρωση πολλές φορές συμβαδίζει με την απόλαυση της κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, γλυκών και ίσως και αλκοόλ, κάτι το οποίο μπορεί να δικαιολογηθεί στα πλαίσια μιας κοινωνικής συνεύρεσης και συντροφιάς.

Εκδρομές και διατροφή

Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι για αυτό; Υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να κάνουμε για να μη γίνει “ζημιά”;

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πήγαμε εκδρομή στην Τζουμέρκα με το γυμναστήριο Ultimate Fitness Challenge. Η εκδρομή είχε χαρακτήρα αναψυχής, δεν ήταν κάποιο camp προετοιμασίας, οπότε δεν είχα επιμεληθεί τα της σύστασης των γευμάτων.

Τα παιδιά όμως από το γυμναστήριο είχαν βγάλει ένα προγραμματάκι φυσικής δραστηριότητας, το οποίο όμως ήταν μέρος είτε παιχνιδιού, είτε αναγκαίο για να δει κανείς την ομορφιά της περιοχής. Η φυσική δραστηριότητα έγινε λοιπόν παιχνίδι και θέαση του πανέμορφου τοπίου του Καλαρρύτικου ποταμού.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Παρασκευή στις 16:00 ξεκινήσαμε από Θεσσαλονίκη. 20:00 περίπου φτάσαμε στο Γεφύρι Πλάκας. Η πρώτη κανονισμένη δραστηριότητα ήταν ένα 20λεπτο trekking σε ένα μονοπάτι δίπλα από το ποτάμι. Ακριβώς αυτό που χρειαζόμασταν για να ξεπιαστούμε από τη διαδρομή και να μας ανοίξει η όρεξη για να φάμε στο ξενοδοχείο. Κάποιοι/ες την έπεσαν νωρίς, αλλοι/ες το ξενύχτησαν λίγο.

Σάββατο.

Καλό πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινήσαμε. διαδρομή με ανηφόρες και κατηφόρες δίπλα στο ποταμό και μέσα στο πράσινο. Χαλαρά, με τις στάσεις μας και χωρίς ένταση. Πανέμορφη διαδρομή. Λιγότερο από 2 ώρες συνολικά και καταλήξαμε ξανά στο ξενοδοχείο. Αναπλήρωση υγρών και με περίσσεια όρεξη βλέπαμε τα κάρβουνα να κάνουν τη δουλειά τους…Το απόγευμα επιστροφή στο παρελθόν. Παιχνίδια όπως τζάμι, σχοινάκι θυμηθήκαμε πολλοί/ες και το βράδυ κρυφτό!

Κυριακή.

Και πάλι καλό πρωινό και φυσικά καφές. Έτοιμοι/ες για rafting. Ετοιμαστήκαμε, φορέσαμε στολές, κράνη, σωσίβια και μετά από τις απαραίτητες οδηγίες από τους οδηγούς μας ξεκινήσαμε. Το τοπίο στο φαράγγι δεν περιγράφεται. Μια ομορφιά που μόνο μέσα από το ποτάμι μπορεί κανείς να δει μιας και δεν υπάρχει παράλληλο μονοπάτι. Γύρω στη μιάμιση ώρα rafting. Ο καιρός δεν μας έκανε τη χάρη και δεν είχε ήλιο. Παράλληλα φυσούσε λίγο και αρχίσαμε να νιώθουμε το κρύο. Παρόλα αυτά το τοπίο και η εμπειρία του rafting σε αποζημίωνε. Γυρισμός στο ξενοδοχείο, ζεστά ρούχα και αναμονή για το γεύμα.

Η εκδρομή αυτή θα μπορούσε να αποτελεί παράδειγμα για όλες τις άλλες. Το να αποδράσουμε ένα Σαββατοκύριακο, δε σημαίνει απλά να καθόμαστε και να τρώμε. Η φυσική δραστηριότητα αναζωογονεί και ξεκουράζει. Εξάλλου ισχύει και αυτό λένε οι παλιότεροι “πρέπει να κερδίσεις το φαΐ σου”. Ας παραδειγματιστούμε λοιπόν και ας προσθέσουμε τη φυσική δραστηριότητα ως αναψυχή όπου μπορούμε!