Κάνε πετάλι ρε! Κάνε ποδήλατο !

Home/Aθλητική Διατροφή/Κάνε πετάλι ρε! Κάνε ποδήλατο !

Ψάχνεις κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας μέσα από την οποία να γυμνάζεσαι εύκολα και να καις αρκετές θερμίδες;Μήπως είναι το ποδήλατο είναι η άσκηση αυτή;

Το ποδήλατο μπορεί να βοηθήσει την υγεία σας, να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες, να μειώσετε το βάρος σας καιποδήλατο διατροφή θερμίδες να γυμναστείτε. Ένα άτομο με σωματικό βάρος 85kg μέσα σε μία ώρα με μέση ταχύτητα 16km/h καταναλώνει περίπου 500 θερμίδες! Επίσης, η ποδηλασία τονώνει την μυική μάζα, αυξάνει την αντοχή και ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Στην εικόνα 1 φαίνονται επακριβώς ποιοι μύες του ποδιού γυμνάζονται και σε ποιο σημείο της κίνησης.

Το ποδήλατο είναι ένα κοινωνικό μέσο μεταφοράς, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μικρούς και μεγάλους, από γονείς και παιδιά. Δυστυχώς βέβαια στη χώρα μας οι υποδομές για μια ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από όλους είναι ακόμα σε πρωτόγονο επίπεδο, με κάποιες όμως ελπιδοφόρες ίσως κινήσεις από τους φίλου/ες του ποδηλάτου και τους συλλόγους.Συμμετέχετε σε έναν σύλλογο. Ήδη υπάρχουν αρκετοί ποδηλατικοί σύλλογοι στους οποίους μπορούν να γραφτούν μικροί και μεγάλοι. Οι προπονήσεις έχουν διαδρομές σε δασικούς δρόμους αλλά και στην άσφαλτο. Οι προπονητές σε έναν σύλλογο εκπαιδεύουν και στο θέμα της τεχνικής, καθώς όσο αυξάνονται οι προπονήσεις, τόσο αυξάνεται και ο βαθμός δυσκολίας και οι απαιτήσεις των διαδρομών.

Χρησιμοποιείστε το ποδήλατο για να πάτε στη δουλειά
Πλέον το φαινόμενο αυτό είναι όλο και πιο συχνό. Η οικονομική κρίση, αλλά και η μόδα πλέον του ποδηλάτου, έχει ωθήσει πολλούς και πολλές να χρησιμοποιούν το ποδήλατο στις καθημερινές μετακινήσεις. Δεν είναι λίγοι πλέον οι συμπολίτες μας που πάνε στη δουλειά τους με το ποδήλατό τους. Ιδίως στα αστικά κέντρα, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, το ποδήλατο είναι πιο γρήγορο μέσο από το αυτοκίνητο, αν σκεφτεί κανείς το χρόνο που δαπανάει για να παρκάρει. Συγχρόνως, με την τιμή της βενζίνης στα ύψη, είναι σίγουρα πιο οικονομικό!

Ξεκινάτε λοιπόν το πρωί για να πάτε στη δουλειά σας με το ποδήλατο;

Τι να φάτε πριν τη διαδρομή;
  • 3/4 φλιτζάνι δημητριακών ολικής
  • 1 φλιτζάνι γάλα ή γιαούρτι
  • 1/2 φλιτζάνι φράουλες ή κεράσια
  • Μετά τη διαδρομή; 1 μπανάνα
  • 10 αμύγδαλα

Αν πάτε για διαδρομή μεγαλύτερη των 90 λεπτών πρέπει να “γεμίσετε” τον οργανισμό σας με υδατάνθρακες 2 ώρες πριν τη βόλτα σας, ώστε να αποθηκεύσετε στους μύες σας γλυκογόνο, ενέργεια δηλαδή. Προσπαθήστε το γεύμα να είναι χαμηλό σε λιπαρά για να είναι εύκολη η πέψη, να έχει μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης και να περιέχει φυτικές ίνες. Ένα απλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι:

  • 1 μπάρα βρώμης με μέλι
  • 1 μπανάνα
  • 1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 1 χούφτα σταφίδες
  • 1 αυγό βραστό

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση!
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική σε οποιοδήποτε τύπο άσκησης, ακόμα περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες. Προμηθευτείτε αρκετή ποσότητα νερού στα παγούρια σας και ίσως και ηλεκτρολυτών, αν κάνετε μεγάλη διαδρομή και να ενυδατώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Μην το φοβάστε λοιπόν! Ανεβείτε στο ποδήλατο και χαρείτε το! Είναι μια άσκηση η οποία και ευχάριστη είναι και χρηστική μπορεί να γίνει!

Διαβάστε επίσης:
Η αλλαγή της διατροφής, αλλαγή ζωής. Ένα παράδειγμα.

Ένα τριήμερο γεμάτο mountain bike, διατροφή και ενυδάτωση.