Τι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του σώματός μας;

Home/Κλινική Διατροφή/Τι αυξάνει τη βιολογική ηλικία του σώματός μας;
biological
Βιολογική ηλικία

Έρευνα του Πανεπιστήμιου της Γλασκώβης είχε ενδιαφέροντα αποτελέσματα πάνω στη βιολογική ηλικία του σώματός σε σχέση με τη διατροφή. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και τα λαχανικά και φρούτα και η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται.

Τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένη ποσότητα φωσφορικού άλατος στο αίμα η οποία οφείλεται στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Από τα στοιχεία της έρευνας, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερα ποσοστά φωσφορικού άλατος στο αίμα μιας και είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος σε σχέση με τις γυναίκες. Παράλληλα είχαν μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η έρευνα, η οποία έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημών του Καρκίνου και το Πανεπιστήμιο Καρολίνσκα, έδειξε ότι τα υψηλά ποσοστά φωσφορικού άλατος μπορεί να συνδέονται με μειωμένη λειτουργία των νεφρών και σε μερικές περιπτώσεις και με νεφροπάθειες.

Ο καθηγητής Paul Shiels αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “η έρευνά μας εμφανίζει ένα δεσμό μεταξύ του υψηλού ποσοστού φωσφορικού άλατος στο αίμα και των σχετιζόμενων με την ηλικία χρόνιων νόσων”.

Το φωσφορικό άλας εμπεριέχεται σε πολλές τροφές. Το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά είμαι μέσα σε αυτές.

Ήδη από προηγούμενες έρευνες τα υψηλά ποσοστά φωσφορικού άλατος έχουν συσχετιστεί με καρδιοπάθειες, πρόωρη αγγειακή γήρανση και νεφροπάθειες.

“Δεν διέφυγε της προσοχής μας στην έρευνα ότι η ποιότητα το κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν οι εξεταζόμενοι είχε αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας τους” δήλωσε με στόμφο ο καθηγητής.