Ένα τριήμερο γεμάτο mountain bike και διατροφή

Home/Aθλητική Διατροφή/Ένα τριήμερο γεμάτο mountain bike και διατροφή
3mero2

Πριν λίγο καιρό πήγα ακόμα μια mountain bike εκδρομούλα με το φίλο και συνάδερφο διαιτολόγο Ανδρέα Αναγνωστόπουλο. Προσωπικά τη σχεδίαζα αυτήν την εκδρομή αρκετό καιρό. Πήγαμε στην περιοχή του Γράμμου με σκοπό να ποδηλατήσουμε στα βουνά. Ήθελε κάποιο σχεδιασμό όχι μόνο των διαδρομών που έπρεπε να ακολουθήσουμε, αλλά και στο τι θα κουβαλούσαμε μαζί μας στις τσάντες. Όταν κάνεις κάποια χιλιόμετρα μακριά από τη βάση-ξενώνα, θα πρέπει να έχεις σχεδιάσει και τι πρέπει να πάρεις μαζί σου. Και από εξοπλισμό, αλλά φυσικά και από άποψη διατροφής. Το ποδήλατο είναι ένα άθλημα με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ιδίως όταν έχεις να κάνεις αρκετά χιλιόμετρα και τα περισσότερα από αυτά είναι ανηφορικά. Οπότε έπρεπε να κάνουμε έναν κατάλληλο σχεδιασμό σε δύο τομείς που μας αφορούσαν επιστημονικά και επαγγελματικά:

Της ενυδάτωσης

Φυσικά, ο παράγοντας “καιρικές συνθήκες” ήταν κάτι που έπρεπε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν όσον αφορά το μέρος της ενυδάτωσης. Και ναι εκείνες τις μέρες έκανε καλό καιρό, οπότε έπρεπε να καλύψουμε τις απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Ένα μεγάλο μέρος του βάρους της τσάντας που κουβαλούσαμε έκαστος ήταν το νερό που είχαμε μαζί μας. Μαζί με το νερό είχαμε προμηθευτεί ηλεκτρολύτες. Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χάνουμε με την εφίδρωση, οπότε είναι καλό για τη λειτουργία του σώματος κατά τη διάρκεια έντονης ή μεγάλης διάρκειας άσκηση να τους αναπληρώνουμε. Εκτός από τη μεγάλη ποσότητα νερού και τους ηλεκτρολύτες που είχαμε μαζί μας, ήμασταν και τυχεροί, γιατί κατά τη διάρκεια των διαδρομών, όλο και πετυχαίναμε κάποιο ποταμάκι, βρύση ή ρυάκι με κρύο νερό.

Της διατροφής

Όσον αφορά τη διατροφή, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε μια παρατεταμένη άσκηση όπως το mountain bike σε αυτές τις αποστάσεις. Περιττό να τονίσω ότι ξεκινούσαμε πάντα μετά από καλό πρωινό με αρκετές φέτες ψωμί και τοπικές μαρμελάδες. Είχαμε μαζί μας από μπανάνες μέχρι μπάρες δημητριακών. Συχνό φαινόμενο στην -έντονη και παρατεταμένη- ποδηλασία είναι η υπογλυκαιμία. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχει σωστή και προγραμματισμένη αναπλήρωση υδατανθράκων. Το δυσάρεστο αίσθημα της υπογλυκαιμίας μπορεί κανείς να το προλάβει και με τα ενεργειακά τζελ που χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά από τους ποδηλάτες, αλλά και από τους δρομείς. Τα ενεργειακά τζελ περιέχουν μόνο υδατάνθρακες, συνήθως σε μορφή άμεσα απορροφήσιμη όπως είναι οι μαλτοδεξτρίνη. Ένα άλλο πλεονέκτημά των εν λόγω προϊόντων είναι ότι βγαίνουν σε πολλές και υπέροχες γεύσεις…

Εκτός από τον υδατάνθρακα και το νερό είχαμε και μπάρες πρωτεΐνης, μιας και αργούσαμε αρκετά να γυρίσουμε στη βάση μας, οπότε έπρεπε κάτι να μας κρατήσει (η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερο χρόνο για την πέψη της). Εξάλλου έπρεπε να αποκαταστήσουμε και τους καταπονημένους μύες των ποδιών.

Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι τρώγαμε όταν φτάναμε στο ξενώνα μας… Θα αναφέρω μόνο τις καύσεις που κατέγραψε το δικό μου καρδιοσυχνόμετρο ανά ημέρα… Και το mountain bike δεν είναι και από εύκολα αθλήματα…

  • 1698 kcal την πρώτη ημέρα
  • 1603 kcal τη δεύτερη ημέρα
  • 1057 kcal την τρίτη και τελευταία ημέρα
    Σύνολο 3358 kcal.

Οπότε δικαιούμασταν να φάμε και το κατιτίς μας… Εξάλλου εκδρομή κάναμε.

Σχετικά άρθρα:

Κάνε πετάλι ρε!

Η αλλαγή της διατροφής, αλλαγή ζωής. Ένα παράδειγμα.