Διατροφή και ποδηλασία

Home/Aθλητική Διατροφή, Videos/Διατροφή και ποδηλασία
διατροφή και ποδηλασία

Το Σάββατο 13/2 διοργανώθηκε εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ένωσης Ποδηλατικών Σωματείων Μακεδονίας Θράκης (ΕΠΣΜΑΘ) με θέμα “Διατροφή και Ποδηλασία Αγωνιστικού Επιπέδου”. Δυστυχώς λόγω τεχνικού προβλήματος της πλατφόρμας Zoom δεν μπόρεσε να προβληθεί ζωντανά μέσα από το Facebook Live. Το webinar παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε με τους προπονητές μέσα μόνο από το Zoom.

Διατροφή και ποδηλασία αγωνιστικού επιπέδου ΕΠΣΜΑΘ
Η αφίσα της εκδήλωσης

Λόγω του ενδιαφέροντος όμως αρκετού κόσμου για την εκδήλωση, επανέλαβα την παρουσίαση και τη βιντεοσκόπησα, έτσι ώστε να είναι προσιτή σε όποιον/α ενδιαφέρεται. Δυστυχώς έτσι χάσαμε όμως και την όποια αμεσότητα μας έδινε η ζωντανή μετάδοση, οπότε αν υπάρχουν ερωτήσεις ή απορίες μπορείτε να στείλετε μήνυμα είτε στη σελίδα στο Facebook “Διαιτολογικό γραφείο Σωτηρίου Μάλαμας” είτε στο email: info@sotiriou-diaitologos.gr

Το να γράφω για τη διατροφή και ποδηλασία είναι κάτι ευχάριστο με το οποίο έχω ασχοληθεί πολλές φορές.

Διατροφή και ποδηλασία: Υδατάνθρακες

Όπως θα δείτε και στην παρουσίαση, ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην προετοιμασία του/της αθλητή/τριας ποδηλασίας είναι η διατροφή να περιέχει επαρκή ποσότητα υδατανθράκων. Ιδίως την περίοδο έντονης προπονητικής προετοιμασίας ή πριν τον αγώνα. Είναι βασικό να “φορτίζουμε” τους μύες με μυικό γλυκογόνο πριν τον αγώνα.

Σε μεγάλες χρονικά προπονήσεις είναι απαραίτητη και η λήψη ποσότητας υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ανάλογη με το χρόνο της προπόνησης ή το αγώνα είναι η ποσότητα των υδατανθράκων που πρέπει να λαμβάνονται.

  • Σε προπονήσεις μικρότερες της 1 ώρας η λήψη υδατανθράκων δεν είναι απαραίτητη
  • Σε προπονήσεις από 1 έως 2 ώρες προτείνεται λήψη 30gr υδατανθράκων/ώρα
  • Σε προπονήσεις από 2 έως 3 ώρες προτείνεται λήψη 60gr υδ/κων/ώρα
  • Σε προπονήσεις άνω των 3 ωρών προτείνεται λήψη 60-90gr υδ/κων/ώρα

Οι πηγές των υδατανθράκων μπορούν να ποικίλλουν. Υπάρχουν πλέον και σκευάσματα ηλεκτρολυτών σε σκόνη που περιέχουν ποσότητα υδατανθράκων, υπάρχουν ενεργειακά τζελ, μπάρες. Φυσικά καλή πηγή υδατανθράκων και βιταμινών – μετάλλων είναι και τα φρούτα, με τις μπανάνες να έχουν ιδιαίτερη θέση στις επιλογές των αθλητών/αθλητριών ποδηλασίας.

Καφεΐνη και ποδηλασία

Όπως αναφέρεται και στην παρουσίαση είναι αρκετές οι έρευνες που στηρίζουν τη χρήση της καφεΐνης ως εργογόνο βοήθημα για την αύξηση της απόδοσης. Σε έρευνες που έχουν γίνει, ο συνδυασμός καφεΐνης με ποσότητα υδατανθράκων ήταν ο πιο αποδοτικός.

Ενυδάτωση

Μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να υπάρχει ικανοποιητική απόδοση είναι ο αθλητής/τρια να είναι ενυδατωμένος/η. Υπάρχουν τρόποι να υπολογιστεί ο ρυθμός εφίδρωσης του καθενός και να δούμε αν ικανοποιείται από το ρυθμό ενυδάτωσης. Η ενυδάτωση είναι μια διαδικασία που θέλει προγραμματισμό και πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, πριν εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας, το οποίο είναι καθυστερημένος δείκτης ότι ήδη έχει επέλθει αφυδάτωση.

Παρακολουθήστε την βιντεοσκοπημένη παρουσίαση και επικοινωνήστε μαζί μου αν έχετε απορίες ή ερωτήσεις:

https://youtu.be/Lcb8NlvpZEA
το αγαπημένο μου ποδήλατο
Το αγαπημένο μου ποδήλατο!