Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη

Home/Διατροφή και γυναίκα/Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη
ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη Σωτηρίου διαιτολόγος

Μια απορία που εμφανίζεται πολύ συχνά. Ποιες είναι οι ο τροφές που επιτρέπονται και ποιες οι τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη; Ας απαντήσουμε σε αυτό κάπως αναλυτικά:

Τυριά, γάλα και γαλακτοκομικά

Τι μπορείτε να φάτε:
  • παστεριωμένα ή μη παστεριωμένα σκληρά τυριά όπως το cheddar, gruyere και η παρμεζάνα
  • παστεριωμένα ημίσκληρα τυριά όπως το Edam και το Stilton
  • παστεριωμένα μαλακά τυριά όπως το cottage, η μοτσαρέλα, η φέτα, τυρί κρέμα, τυρί paneer, ricotta, χαλούμι, κατσικίσιο τυρί χωρίς το σκληρό άσπρο περίβλημα και επεξεργασμένες αλοιφές τυριού
  • μαλακά ή μπλε τυριά (παστεριωμένα ή μη) τα οποία έχουν μαγειρευτεί αρκετά σε υψηλή θερμοκρασία
  • παστεριωμένο γάλα, γιαούρτι, κρέμα και παγωτό
Τι να αποφύγετε:
  • οποιαδήποτε τροφή που παράχθηκε από μη παστεριωμένο γάλα, όπως μαλακό παλαιωμένο κατσικίσιο τυρί
  • παστεριωμένα ή μη παστεριωμένα μπλε (μουχλιασμένα) παλαιωμένα τυριά με λευκή στρώση εξωτερικά όπως τα τυριά Brie, Camembert και Chevre (εκτός αν μαγειρευτούν καλά έως αχνιστά)
  • παστεριωμένα ή μη παστεριωμένα μαλακά μπλε τυριά όπως το Danish Blue, Gorgonzola και Roquefort (εκτός αν μαγειρευτούν καλά έως αχνιστά)
  • μη παστεριωμένο γάλα αγελαδινό, κατσικίσιο, πρόβειο ή κρέμα
Γιατί

Υπάρχει μια μικρή περίπτωση τα μη παστεριωμένα ή παλαιωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα να περιέχουν το βακτηρίδιο Λιστερία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόλυνση που ονομάζεται λιστερίωση.

Η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια ή να προκαλέσει το νεογέννητο να ασθενήσει.

Τα μαλακά τυριά με το λευκό εξωτερικό περίβλημα έχουν περισσότερη υγρασία. Αυτό βοηθάει τα βακτήρια να αναπτυχθούν.

Το καλό μαγείρεμα των τυριών μέχρι αχνισμού σκοτώνει τα βακτήρια, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο της λιστερίωσης.

 

Κρέας και πουλερικά

Τι μπορείτε να φάτε
  • κρέατα όπως κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχαρίσιο, αρκεί να είναι καλά μαγειρεμένα χωρίς ίχνος ροζ χρώματος ή αίματος. Ιδιαίτερη προσοχή με τα πουλερικά, χοιρινό, λουκάνικα και μπιφτέκια (burgers)
  • κρύα, προσυσκευασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν και το παστό βοδινό
Τι να προσέξετε
  • κρύα αλλαντικά, όπως σαλάμι, πεπερόνι, τσορίθο και προσούτο (εκτός και αν έχουν μαγειρευτεί πλήρως)
Τι να αποφύγετε
  • ωμό ή μη πλήρως μαγειρεμένο κρέας
  • συκώτι και προϊόντα συκωτιού
  • όλα τα είδη του pâté, συμπεριλαμβανομένου και του χορτοφαγικού
  • κρέας κυνηγιού όπως χήνα, πέρδικα ή φασιανό
Γιατί

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να προκληθεί τοξοπλάσμωση αν καταναλωθεί ωμό ή μη επαρκώς μαγειρεμένο κρέας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή.

Τα αλλαντικά δεν είναι μαγειρεμένα, οπότε μπορεί να έχουν παράσιτα που να προκαλέσουν τοξοπλάσμωση.

Το συκώτι και τα προϊόντα συκωτιού περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο.

Το κρέας κυνηγιού μπορεί να περιέχει μόλυβδο από τα σκάγια.

 

Αυγά

Τι μπορείτε να φάτε
  • καλά μαγειρεμένα αυγά (ασπράδι και κρόκο) κότας, πάπιας, χήνας ή ορτυκιού
Τι να αποφύγετε
  • ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά κότας, πάπιας, χήνας ή ορτυκιού
Γιατί

Η σαλμονέλα είναι απίθανο να βλάψει το έμβρυο, αλλά θα προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση σε εσάς. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς τα αυγά.

 

Ψάριατροφές που πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη διατροφή τι να φάω τι δεν πρέπει να φάω

Τι μπορείτε να φάτε
  • μαγειρεμένα ψάρια και θαλασσινά
  • sushi, αρκεί το ψάρι να έχει μαγειρευτεί επαρκώς
  • μαγειρεμένα οστρακόδερμα όπως μύδια, αστακός, καβούρι, γαρίδες, χτένια και αχιβάδες
  • κρύες προμαγειρεμένες γαρίδες
Τι να προσέξετε
  • καπνιστά ψάρια όπως καπνιστός σολωμός και πέστροφα

Λόγω έξαρσης λιστερίωσης που συνδέεται με τα καπνιστά ψάρια, άτομα με αυξημένο ρίσκο μόλυνσης (όπως είναι οι έγκυες) πρέπει να καταναλώνουν μόνο ψάρια και προϊόντα τους που είναι πλήρως μαγειρεμένα.

Τι να μειώσετε
  • δεν πρέπει να καταναλώνετε παραπάνω από δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως είναι ο σολωμός, η πέστροφα, το σκουμπρί και η ρέγγα
  • δεν πρέπει να καταναλώνετε πάνω από 2 φιλέτα τόνου (περίπου 140γρ. μαγειρεμένο ή 170γρ. ωμό) ή 4 μεσαίου μεγέθους κονσέρβες τόνου (περίπου 140γρ. όταν στραγγίζεται) την εβδομάδα
Τι να αποφύγετε
  • ξιφία
  • καρχαρία
  • ωμά οστρακόδερμα
Γιατί

Πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση τόνου επειδή περιέχει περισσότερο υδράργυρο σε σχέση με άλλα ψάρια. Η μεγάλη πρόσληψη υδραργύρου μπορεί να είναι βλαβερή για το έμβρυο.

Πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση λιπαρών ψαριών γιατί μπορεί να περιέχουν ρυπογόνα στοιχεία όπως διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Η μεγάλη κατανάλωση αυτών των ψαριών μπορεί να βλάψει το έμβρυο.

Τέλος, πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών οστρακόδερμων καθώς μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια, ιούς ή τοξίνες, προκαλώντας σε σας ασθένεια ή τροφική δηλητηρίαση.

 

Καφεΐνη

Μπορείτε να καταναλώσετε τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη, αλλά όχι περισσότερο από 200mg την ημέρα.

Υπάρχουν:

  • 100mg σε μία κούπα στιγμιαίου καφέ
  • 140mg σε μία κούπα καφέ φίλτρου
  • 75mg σε μία κούπα τσαγιού (το πράσινο τσάι περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με το κανονικό τσάι)
  • 40mg σε μία κόκα κόλα των 500ml
  • 80mg σε ένα ενεργειακό ποτό

 

Αλκοόλ

Η συστηματική πόση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS η πόση αλκοόλ θα πρέπει να σταματήσει κατά την εγκυμοσύνη. Ενημερωθείτε από τον γυναικολόγο σας.

 

Το άρθρο προέρχεται από το Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS)