Περί κυτταρίτιδας, ραγάδων κτλ…

Home/Γενικά, Διατροφή και γυναίκα/Περί κυτταρίτιδας, ραγάδων κτλ…
περι-κυτταρίτιδας-ραγάδων

Δυστυχώς, εν έτει 2021, πρέπει να  (ξανά)μιλήσουμε περί κυτταρίτιδας, ραγάδων, ίσως και περί τριχοφυίας. Και θα αναφερθούμε σε αυτά, όχι ως προβλήματα, αλλά για το πόσο φυσιολογικό και φυσικό είναι να υπάρχουν στο γυναικείο σώμα. Και από την άλλη πόσο απαράδεκτο, μισάνθρωπο και κομπλεξικό είναι κάποιες και κάποιοι να ζητούν να κρυφτούν γυναικεία σώματα που δεν ταιριάζουν στην προσωπική αισθητική τους.

Κάποιες και κάποιοι λοιπόν θεωρούν ότι δεν πρέπει να εμφανίζονται ή να φωτογραφίζονται ή τέλος πάντων να βρίσκονται σε κοινή θέα γυναίκες που είτε έχουν παραπάνω τριχοφυΐα, είτε κυτταρίτιδα ή ραγάδες. Ενίοτε έχουν γίνει παρόμοιες δηλώσεις για γυναίκες με σωματικό βάρος μεγαλύτερο από αυτό που θα ήθελαν οι αυτόκλητοι επικριτές.

Να αναφέρω λοιπόν σε αυτό το σημείο ότι: δεν ενδιαφέρει καμία και κανέναν η άποψή σας.

Ας αναφέρουμε όμως ορισμένα δεδομένα. Έτσι για να αντιμετωπίσουμε την άγνοια και την ημιμάθεια όσων ζητούν αποκλεισμούς και μιλούν περί κυτταρίτιδας, ραγάδων, τριχοφυΐας και σωματικού βάρους.

Η κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι μια  κατάσταση του δέρματος που απαντάται συχνότερα στους οπίσθιους μηρούς, τους γλουτούς και την κοιλιά. Συχνά ταυτίζεται με μικρές λακκουβίτσες ή εμφάνιση φλούδας πορτοκαλιού στην επιφάνεια του δέρματος. Πρώτη φορά το 1978 οι Nurnberger και Muller περιέγραψαν την κυτταρίτιδα ως αποτέλεσμα διαφορών που σχετίζονται με το φύλο και αφορά τη δομή του δέρματος.

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των μελετών που έχουν γίνει, η κυτταρίτιδα υπάρχει στο 80 με 90% του γυναικείου πληθυσμού μετά την εφηβεία. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες η κυτταρίτιδα θεωρείται δικαίως από τους  επιστήμονες δευτερογενές χαρακτηριστικό φύλου και όχι ασθένεια ή δυσμορφία του δέρματος.

Οι ραγάδες

Οι ραγάδες είναι μόνιμες δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να έχουν μήκος αρκετά εκατοστά με εξέλιξη χρώματος από κόκκινο-μωβ σε λευκό καθώς ωριμάζουν. Τείνουν να εμφανίζονται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα στήθη των κοριτσιών και τους μηρούς και την πλάτη των αγοριών κατά την εφηβεία. Είναι συχνές στον γενικό πληθυσμό από την παιδική και εφηβική ηλικία, επηρεάζοντας τουλάχιστον 1 στα 3 κορίτσια και 1 στα 7 αγόρια. Εμφανίζονται ακόμα και σε αθλητές/τριες άρσης βαρών.

Προς τους αυτόκλητους επικριτές

Όσες και όσοι λοιπόν ενοχλούνται από τα φυσιολογικά δευτερογενή χαρακτηριστικά φύλου, την τριχοφυΐα και το σωματικό βάρος των άλλων, ίσως θα έπρεπε πρώτα να νιώσουν καλύτερα με το δικό τους σώμα, να αποδεχτούν τη φύση του ανθρώπινου σώματος και αν δεν τα καταφέρουν, να ζητήσουν βοήθεια.

Εν κατακλείδι

Να αγαπάτε το σώμα σας. Είναι δικό σας και είναι όμορφο.

Κλείνω με αυτό το όμορφο βίντεο

Πηγές:

Cellulite: An Evidence-Based Review

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/striae-distensae