Διατροφή στη νηστεία

Home/Γενικά/Διατροφή στη νηστεία
νηστεία και διατροφή τι να προσέξουμε

Της Ελευθερίου Ελένης

Η νηστεία της Σαρακοστής ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μ. Σάββατο, διαρκεί δηλαδή 48 ημέρες. Αρκετοί είναι αυτοί που νηστεύουν και τις 48 ημέρες, ενώ άλλοι μόνο την Μεγάλη βδομάδα. Στην Σαρακοστιανή νηστεία δεν επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και αυγών και το ελαιόλαδο επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας στην υγεία μας;

Κατά την διάρκεια της νηστείας παρατηρούμε τα παρακάτω:

  • Υπάρχει μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών στην διατροφή μας ως και 50%νηστεία και διατροφή τι να προσέξουμε
  • Μειωμένη πρόσληψη χοληστερόλης ως και 80% (λόγω αποχής από το κρέας)
  •  
  • Αυξημένη πρόσληψη των καλών λιπαρών ( ψάρια, ξηροί καρποί)
  • Αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών

Άρα υπάρχει μια βελτίωση στο λιπιδαιμικό προφίλ του κάθε ατόμου. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξει μειωμένη πιθανότητα για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια.

Επίσης υπάρχει και αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών από τα φρούτα και τα λαχανικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη λειτουργία του εντέρου και να βελτιώνεται η δυσκοιλιότητα. Με τις φυτικές ίνες αυξάνεται και ο κορεσμός, έτσι χορταίνουμε πιο εύκολα.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε στη νηστεία;

  • Τον τρόπο μαγειρέματος: Καλό είναι να αποφεύγουμε το τηγάνισμα των τροφίμων, διότι γίνονται πλούσια στα κακά λιπαρά. Μπορούμε να προτιμάμε τα ψητά ή τα βραστά
  • Την υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (κυρίως των επεξεργασμένων και τη ζάχαρη): 1. Να προτιμάμε να είναι ολικής άλεσης 2. Να προσέξουμε την υπερκατανάλωση σνακ όπως τα κουλουράκια, κριτσίνια κλπ
  • Την επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης: Πηγές πρωτεΐνης στη νηστεία: θαλασσινά, όσπρια, προϊόντα σόγιας, κινόα. Μπορούμε να κάνουμε συνδυασμό οσπρίων και δημητριακών για δημιουργία πλήρης πρωτεΐνης π.χ. φακές με ρύζι.
  • Την επαρκή πρόσληψη σιδήρου. Πηγές: όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβίθια), πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, φύλλα παντζαριού), αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα), ξηροί καρποί. Για καλύτερη απορρόφηση πρέπει να υπάρχει και ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C (λεμόνι, πορτοκάλι, πιπεριές). Επίσης, να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση ασβεστίου (γαλακτοκομικά), τσαγιού, καφέ, αναψυκτικών.
  • Την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου. Πηγές: Λαχανίδα, αμύγδαλα, σουσάμι

Βλέπουμε λοιπόν πως η νηστεία μπορεί να έχει αρκετά οφέλη στην υγεία όταν γίνεται με προσοχή. Να τονίσουμε βέβαια ότι άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας καλό θα ήταν να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους .

Πηγές

  1. Παναγιώτα Καρακασίδου, Η διατροφή στη Νηστεία, Εκδόσεις Σταμούλης
  2. Λάζαρος Παρασκευόπουλος, Νηστεία-Συνδυάστε γεύση με θρεπτικά συστατικά. E-book- Mednutrition

Μπορείτε να διαβάσετε και τα λάθη που γίνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας στο άρθρο: Μήπως η νηστεία… παχαίνει;