Μήπως η νηστεία… παχαίνει;

Home/Γενικά/Μήπως η νηστεία… παχαίνει;

Η περίοδος της Σαρακοστής είναι περίοδος νηστείας. Το κρέας και τα ζωικά παράγωγα απαγορεύονται σε αυτή την περίπτωση. Η νηστεία προωθεί  την στροφή στα όσπρια και τις τροφές φυτικής προέλευσης αποτελεί ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής με πολλές ομοιότητες με τη μεσογειακή διατροφή.

Αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι η νηστεία συμβάλει θετικά σε αρκετούς δείκτες υγείας, όπως τα λιπίδια του αίματος (μείωση της LDL), η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος καθώς και με άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την καρδιαγγειακή λειτουργία.

Παγίδες κατά τη νηστεία

Τι όμως πρέπει να προσέξει κάποιος/α που κάνει νηστεία; Μήπως υπάρχουν επιλογές που δεν είναι τόσο στο κλίμα της “αυτοσυγκράτησης” που η νηστεία προωθεί;

Τηγανητά

Τα τηγανητά, είτε λαχανικά, είτε θαλασσινά, είναι κανονικά μέσα στη νηστεία. Οι θερμίδες όμως, καθώς και τα αυξημένα λιπαρά (trans) είναι μεγάλο μέρος αυτών των τροφών. Προσοχή λοιπόν στην κατανάλωσή τους.

Ταραμάς

Ο ταραμάς είναι αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου. Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά, δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες λόγω του αυξημένου ποσοσοσού λίπους. Τα 100γρ. υπολογίζονται ότι έχουν περίπου 400 θερμίδες!

Χαλβάς

Ο χαλβάς είναι το πιο γνωστό γλυκό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Με κύρια πηγή το σησάμι, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών. Από την άλλη τα 100γρ. του έχουν περίπου 510 με 540 θερμίδες. Προσοχή λοιπόν! Γιατί ο χαλβάς πάει με συνοδεία και ψωμιού αρκετές φορές!

Ψωμί

Λόγω της απουσίας κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών, γίνεται πολλές φορές υπερκατανάλωση ψωμιού. Από την άλλη, τα όσπρια και τα λαδερά “σηκώνουν” και λίγο ψωμί παραπάνω.

Λάδι

Εκτός από τους πολύ αυστηρούς/ες που κάνουν νηστεία και από ελαιόλαδο -και λάδι γενικότερα-, οι περισσότεροι/ες χρησιμοποιούν το λάδι κατά τη διάρκεια της νηστείας. Η κατάχρηση αυτού κατά το μαγείρεμα οσπρίων και λαδερών, καθώς και η προσθήκη του στις σαλάτες σε μεγάλη ποσότητα αυξάνει κατά πολύ τις θερμίδες. Υπολογίστε ότι το κουταλάκι του γλυκού έχει 45 θερμίδες…

Γλυκά – Ζάχαρη

Η ζάχαρη… είναι νηστίσιμη! Η αποχή από διάφορες ομάδες τροφίμων μην σας ρίξει στα γλυκά! Η αυτοσυγκράτηση να μείνει και εκεί! Η στέρηση από το φαγητό μην οδηγήσει σε ετκόνωση στο γλυκό! Είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παγίδες!

Το σκεπτικό της νηστείας είναι η αυτοσυγκράτηση και η λιτότητα. Μην προσπαθήσετε να “κλέψετε” παίζοντας με το τι είναι νηστήσιμο και τι όχι…