Νόσος Crohn και διατροφή

Home/Κλινική Διατροφή/Νόσος Crohn και διατροφή
crohn

Η νόσος Crohn ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και είναι μία ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή ή οίδημα και ερεθισμό οποιουδήποτε μέρους του γαστρεντερικού σωλήνα. Το πιο συνηθισμένο σημείο που προσβάλλεται είναι το τέλος του λεπτού εντέρου, ο ειλεός.

Στη νόσο αυτή, η φλεγμόνη εξαπλώνεται στην επιφάνεια του γαστρεντερικού σωλήνα. Το οίδημα προκαλεί πόνο και διάρροια. Μακροχρόνια φλεγμονή τραυματίζει το σημείο του εντέρου και προκαλεί στένωμα. Το στένωμα (στενό πέρασμα) προκαλεί μείωση στην κίνηση της τροφής μέσα στο έντερο και προκαλεί πόνο και κράμπες.

Ποιoς προσβάλλεται από τη νόσο Crohn;

Άνδρες και γυναίκες προσβάλλονται ισότιμα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν βιολογικό συγγενή (συνήθως αδερφή ή αδερφό) με κάποια μορφή εντερικής φλεγμονώδους νόσου. Η εμφάνιση της νόσου γίνεται συνήθως μεταξύ 13ου και 30ου έτους.

Τι προκαλεί τη νόσο;

Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη και χαρακτηρίζεται ως αυτοάνοση. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα μιας ανώμαλης αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της νόσου;

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο γαστρικός πόνος, συχνά στη δεξιά χαμηλή περιοχή και διάρροια.
Παρατηρούνται επίσης απώλεια αίματος μέσω των κοπράνων, μείωση βάρους και πυρετός. Το εύρος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλει.

Ποιά είναι η θεραπεία της νόσου;

Η θεραπεία έχει 3 βασικές κατευθύνσεις:

  • φαρμακευτική αγωγή
  • χειρουργική επέμβαση
  • διατροφική αγωγή
  • ή και συνδυασμός των τριών.

Στόχος είναι η μείωση της φλεγμονής, η διόρθωση των διατροφικών ελλείψεων και η εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Διατροφή και νόσος Crohn

Δεν υπάρχει ειδική διατροφή για τη νόσο Crohn. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι να ακολουθηθεί μία πλούσια διατροφή και να αποφευχθούν τα τρόφιμα που προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Η πιθανή μείωση της όρεξης που εμφανίζεται στους ασθενείς σε συνδυασμό με τη διάρροια και την επικείμενη μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια προσεγμένη και πλήρη διατροφή.

Οι τροφές που συνήθως προκαλούν τα δυσάρεστα συμπτώματα είναι:

  • οι σπόροι
  • τα καυτερά μυρωδικά
  • το αλκοόλ
  • τα γαλακτοκομικά

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως σε ηλικίες απότομης ανάπτυξης, όπως η παιδική ή η εφηβεία, προτείνονται από τους επιστήμονες υγείας ειδικά συμπληρώματα με υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο και πλούσια σε βιταμίνες για να υπάρξει ενεργειακή κάλυψη και να αποφευχθεί κάποια έλλειψη. Επίσης, στις γυναίκες συνήθως προτείνονται συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου για την υγεία του σκελετικού συστήματος.

Συμπερασματικά, η διατροφή θα πρέπει να επιτυγχάνει:
  • την αποφυγή των δυσάρεστων συμπτωμάτων
  • την κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά, που είναι περισσότερες λόγω δυσαπορρόφησης

Η νόσος Crohn είναι μία από τις πολλές ασθένειες που το άτομο που τη φέρει, απλά πρέπει να μάθει να ζει μαζί της. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι η λύση για την αντιμετώπισή της. Ο τρόπος δηλαδή ζωής που προτείνεται σε όλους μας ανεξαιρέτως.

Πηγές:

Crohn’s and Colitis Foundation of America www.ccfa.org

Healingwell Crohn’s Disease Resource Center www.healingwell.com

United Ostomy Associations of America www.ostomy.org

Clinical Nutrition, The Nutrition Society Textbook Series, Blackwell Publishing, 2006

Κατσιλάμπρος Νικόλαος, Κλινική Διατροφή, Εκδόσεις Βήτα, Αθήνα 2004