Ανησυχητική η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά

Home/Κλινική Διατροφή/Ανησυχητική η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά
paidia

Ανησυχητική είναι η αύξηση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά σύμφωνα με έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Μικρή μεν η αύξηση, αλλά ιδιαίτερα ανησυχητική” δηλώνουν οι επιστήμονες και σημειώνουν ότι κανονικά η πάθηση εμφανίζεται στους ενήλικες και συνήθως συνδέεται με την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 2% του παιδικού διαβήτη είναι τύπου 2, αλλά και πάλι αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται. Υπάρχον 2 τύποι:

  • Ο τύπου 1 μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται στην παιδική. Η εμφάνισή του δε σχετίζεται με τη διατροφή ή την καθημερινή ζωή. Οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να βρουν την αιτία του. Πιθανότατα τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο.
  • Ο τύπου 2 είναι πολύ πιο συχνός από τον 1, αλλά σπάνιος στην παιδική ηλικία. Εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Οι αρμόδιοι φορείς στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούν μια πιο στοχευμένη πολιτική υγείας, ώστε να καταπολεμηθεί η παιδική παχυσαρκία και να προωθηθεί ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής στα σχολεία και τους χώρους μαζικού επισιτισμού παιδιών.

Τι γίνεται στην Ελλάδα; Δυστυχώς τα πράγματα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η χώρα μας “ηγείται” παγκόσμια στο ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών. Όπως φαίνεται και στο διάγραμμα έχουμε την παγκόσμια πρωτιά. Είναι οπότε κάτι παραπάνω από σημαντικό να υπάρξει μια κοινή στρατηγική για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, προτού έχουμε και εμείς δυσάρεστη αύξηση διαβήτη τύπου 2 στη χώρα μας. Είναι ανάγκη να κάτσουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και να σχεδιαστεί ένα πλάνο που θα έχει ως σκοπό την προστασία των παιδιών από την παχυσαρκία και ο,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.