Βρεφικοί κολικοί και διατροφή

Home/Παιδική διατροφή/Βρεφικοί κολικοί και διατροφή
Της Χασιώτη Αμαλίας*

Περίπου το 30% των βρεφών ταλαιπωρούνται από κολικούς, τα αίτια των οποίων δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητά από τους επιστήμονες. Δεν πρόκειται ακριβώς για ασθένεια αλλά για μια διαταραχή του πεπτικού συστήματος που οφείλεται πιθανόν στην «ανωριμότητα» του λεπτού εντέρου, γι’αυτό και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού σας και συνήθως υποχωρούν στους 3-4 μήνες.

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα βρέφος έχει κολικούς;

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το έντονο, παρατεταμένο κλάμα του βρέφους για πολλές ώρες την ημέρα, στο οποίο οι γονείς νιώθουν ανίκανοι να βοηθήσουν. Εκδηλώνεται με αιφνίδιο, έντονο παροξυσμικό κλάμα ή κραυγές, κάμψη των ποδιών προς την κοιλιά και έξαψη του προσώπου διάρκειας 2-3 λεπτών.

Για έναν ίσως πιο ακριβή ορισμό, σύμφωνα με τον «κανόνα των 3» του Wessel, κολικοί συμβαίνουν όταν ένα υγιές βρέφος ηλικίας 2 εβδομάδων έως 4 μηνών, κλαίει για τουλάχιστον 3 ώρες την ημέρα το λιγότερο για 3 ημέρες συνεχόμενες σε διάρκεια τουλάχιστον 3 εβδομάδων. Οι εκρήξεις του κλάματος μπορεί να εμφανιστούν όλο το 24ωρο, αν και συχνά επιδεινώνονται το βράδυ. Υπάρχουν επίσης, συμπτώματα κολικών γαστρεντερικής φύσεως. Το βρέφος έχει έντονο κλάμα με φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα και δυσκολία στην αφόδευση. Ακόμη μπορεί να έχει έντονη εντερική κινητικότητα ή αέρια στο έντερο.

 

Πως το αντιμετωπίζουμε;
  • Προβιοτικά: τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί που πιστεύεται ότι είναι ωφέλιμoι για την υγεία και χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων συμπεριλαμβανομένων και των βρεφικών γαλάτων. Η λήψη προβιοτικών κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό θεωρείται αρκετά ωφέλιμη για το βρέφος καθώς αυτά τα ωφέλημα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν μέσω του γάλακτος από την μητέρα στο νεογνού
  • Σωστή διατροφή: Εάν θηλάζετε είναι καλό να αποφύγετε τροφές που ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα ή προκαλούν αέρια όπως, κρεμμύδια, φασόλια, καυτερά φαγητά, μπρόκολο, τσάι, καφέ, έντονα μπαχαρικά. Είναι καλό να αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση οσπρίων τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Ακόμη ο παιδίατρος μπορεί να προτείνει ειδικό βρεφικό γάλα ώστε το μωρό να ηρεμεί και να κοιμάται καλύτερα

 

Πώς επηρεάζονται οι γονείς;

Οι κολικοί είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι γονείς αναζητούν ιατρική βοήθεια. Οι γονείς και ιδιαίτερα οι νέοι γονείς, είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά λόγω της κούρασης, του stress, της αϋπνίας και της έλλειψης της δυνατότητας να παρηγορήσουν το βρέφος τους. Μην ξεχνάτε ότι με τη σωστή, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και την πάροδο του χρόνου, οι κολικοί δε θα είναι παρά μία ανάμνηση!

*Τελειόφοιτη διαιτολόγος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης