“Μου έλεγαν ότι μοιάζω με γουρούνι”

Home/Ψυχολογία και διατροφή/“Μου έλεγαν ότι μοιάζω με γουρούνι”

“Μου έλεγαν ότι δε μοιάζω με αθλήτρια ενόργανης γυμναστικής. Ότι μοιάζω περισσότερο σα να κατάπια ελέφαντα. Μου είπαν ότι είμαι σα γουρούνι.” αναφέρει η Katelyn Ohashi.

Η Katelyn Ohashi είναι μια αθλήτρια με πολλά μετάλλια στην ενόργανη γυμναστική. Στην τελευταία της εμφάνιση πήρε “Τέλεια 10” από τους κριτές. Όλοι μιλήσανε για το πάθος της και για το γεγονός ότι ήταν τόσο άνετη και τόσο εύχαρης στο δάπεδο. Δείτε το βίντεο με την τέλεια εμφάνισή της:

Πίσω από το χαμόγελό της κρύβεται το πόσο δύσκολα έχει περάσει τόσα χρόνια.

Η επιτυχία της Ohashi ξεκίνησε όταν το 2013 νίκησε την Simone Biles- σημερινή 4 φορές ολυμπιακή πρωταθλήτρια. Ένας τραυματισμός όμως στην μέση της σταμάτησε την καριέρα. Όταν γύρισε μετά από αυτό στις προπονήσεις, άρχισε να παλεύει με την εικόνα του σώματός της.

“Έκλαιγα από τον πόνο σε κάθε στροφή που έκανα. Ένας προπονητής ήταν έξαλλος που είχα βάλει βάρος. Έλεγε ότι αυτός ήταν ο λόγος που πονούσα.”

“Ως αθλήτριες της ενόργανης, τα σώματά μας φαίνονται από τα ρούχα που φοράμε. Ένιωθα τόσο άβολα όταν με κοιτούσα στον καθρέφτη. Ένιωθα άσχημα στην προπόνηση. Μισούσα να βγαίνω φωτογραφίες, μισούσα τα πάντα σε μένα”, αναφέρει πλέον η 22χρονη.

Μια μορφή καταπίεσης

Η εικόνα σώματος παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Ψυχικής Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως “ο όρος για να περιγράψουμε τι σκεφτόμαστε και πώς νιώθουμε για το σώμα μας”.

Στο Η.Β. Μια πρόσφατη έρευνα σε 4,500 ενήλικους έδειξε ότι το ένα τρίτο είχε άγχος για το σώμα του.

Όπως η Ohashi, έτσι και πολλά παιδιά αρχίζουν να σκέφτονται την εικόνα σώματος λόγω σχολίων από τρίτους.

Καταστρεπτικές συνέπειες

Σύμφωνα με τον Δρ. Ψυχολοχίας Jill Owens οι προπονητές γυμναστικής έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προκαλέσουν διαταραχές της εικόνας σώματος στις αθλήτριές τους, γιατί εστιάζουν αρκετά στην εμφάνιση.

Καθώς το σώμα είναι βασικό συστατικό του αθλήματος, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται θετικά” αναφέρει ο δόκτωρ Owens. “Αν από την άλλη το αντιμετωπίζουμε με αρνητική χροιά, καταλήγουμε να μην ακολουθούμε ασφαλείς μεθόδους. Στα αθλήματα αυτό είναι καταστροφικό. Μπορεί να καταλήξουν οι αθλήτριες να μην τρώνε επαρκώς ή να υπερπροπονούνται.”

Αλλάζοντας τα πράματα

Η Ohashi αντιμετώπισε την εικόνα σώματός της. Αυτό ξεκίνησε με τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια από όπου αποφοίτησε πρόσφατα με πτυχίο στην επιστήμη των φύλων.

Δήλωσε στην προπονήτριά της ότι δεν ήθελε να είναι επιτυχημένη ξανά στο άθλημα, μιας και είχε συνδέσει την επιτυχία με τη δυστυχία και την καταπίεση.

“Στο πανεπιστήμιο δέχτηκα βοήθεια από τις υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Επίσης, οι προπονητές έβαζαν εμένα ως αθλήτρια πάνω από το άθλημα καθεαυτό και αυτό με βοήθησε ως προσωπικότητα”, αναφέρει η Ohashi.

“Ολωνών τα σώματα είναι διαφορετικά και δεν υπάρχει κανένα σώμα που να είναι τέλειο” δηλώνει η ίδια και καταλήγει:
“Το να είναι μια κοπέλα άνετα με τον εαυτό της είναι κάτι που πρέπει να δουλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Με το σώμα σου θα περάσεις μια ζωή και πρέπει να το αγαπάς”