Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν τη σοκολάτα κατά την περίοδό τους;

Home/Διατροφή και γυναίκα/Γιατί οι γυναίκες λαχταρούν τη σοκολάτα κατά την περίοδό τους;
chocolate
Σοκολάτα και γυναίκες

Δεν είναι μόνο η σοκολάτα για να είμαι ακριβής. H “λαχτάρα” αφορά διάφορες τροφές τροφές και όχι μόνο τη σοκολάτα. Και η λαχτάρα αυτή δεν οφείλεται επειδή ο οργανισμός χρειάζεται αυτές τις τροφές, αλλά επειδή κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν καλύτερα.

Κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης μειώνονται και για αυτό το λόγο εμφανίζεται συνήθως και το αίσθημα κόπωσης ή στρες. Η σοκολάτα, όπως και άλλα γλυκά που καταναλώνονται συνήθως εκείνες τις μέρες είναι πλούσια σε ζάχαρη, η οποία κάνει τις γυναίκες να νιώθουν καλύτερα. Η κατανάλωση ζάχαρης (πολλές φορές σε συνδυασμό με λίπος) οδηγεί στην έκκριση της ντοπαμίνης, μιας ορμόνης που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο “χημικό βραβείο” για τον εγκέφαλο.

Έρευνες

Σύμφωνα όμως με μια έρευνα από τις ΗΠΑ η λαχτάρα για το προσφιλές γλυκό μπορεί να οφείλεται απλά σε κοινωνικό-ψυχολογικούς παράγοντες. Η κοινωνική πίεση που δέχεται δυστυχώς η γυναίκα για την εικόνα του σώματός της, της στερεί συστηματικά τέτοιες τροφές όπως η σοκολάτα.

Από την άλλη υπάρχει η κατανόηση για την σωματική κατάστασή της τις ημέρες της περιόδου. της δίνεται λοιπόν η “ελευθερία” εκείνες τις ημέρες του μήνα να φάει ο,τι θέλει. Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της περιόδου κάνουν την λαχτάρα για σοκολάτα να αντιμετωπίζεται με κατανόηση και όχι με τύψεις και ενοχές από την ίδια τη γυναίκα.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση η αύξηση στις προσλαμβανόμενες θερμίδες είναι της τάξης των 500 θερμίδων.

Το σίγουρο είναι ότι εκείνες τις μέρες υπάρχει λαχτάρα για κάποια τροφή, είτε είναι γλυκό ή αλμυρό.

  • Προσπαθήστε να έχετε κάτι σε γλυκό σπίτι σας, αλλά προτιμήστε να είναι σε μικρή συσκευασία. Η εθιστική δράση της μπορεί να σας κάνει να καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα.
  • Κάντε άσκηση. Η άσκηση μπορεί να μειώσει το πρήξιμο, την κούραση και την κατήφεια. Επίσης, απαλλάσσει από το στρες και τη νοητική σύγχυση. Η άσκηση αυξάνει την έκκριση της ντοπαμίνης και ενδορφινών, οι οποίες ενδορφίνες λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα του σώματός σας.
  • Τέλος, προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα και τα οφέλη της.
Σχετικά άρθρα:

Γιατί μαύρη σοκολάτα;