Αλλαγές στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη

Home/Διατροφή και γυναίκα/Αλλαγές στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη
αλλαγές στο σώμα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Ποιες είναι οι αλλαγές στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη; Τι γίνεται στο γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Ποια συστήματα του οργανισμού υφίστανται τις πιο σημαντικές αλλαγές;

Η μήτρα είναι η μεγαλύτερη ανατομική αλλαγή. Το μέγεθός της μπορεί να είναι 500 με 1000 φορές μεγαλύτερο στην έγκυο γυναίκα σε σύγκριση με τη μη έγκυο. Το βάρος της αυξάνεται από περίπου 70 γραμμάρια στα 1100.

Ένα άλλο όργανο με εμφανή ανατομική αλλαγή είναι το στήθος. Η αύξησή του σε μέγεθος είναι αξιοσημείωτη μετά τον δεύτερο μήνα.

Ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανιζει επίσης δραστικές αλλαγές.  Στο παρελθόν πίστευαν ότι η εγκυμοσύνη ήταν μία ανοσοκοτασταλτική κατάσταση που επέτρεπε στο έμβρυο (ως ξένο σώμα) να μεγαλώνει χωρίς να καταστραφεί από το μητρικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τώρα, γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί μοναδικά στην εγκυμοσύνη με συγκεκριμένη ανοσοτροποποιητική προσαρμοστικότητα.

Η έγκυος είναι επίσης σε κατάσταση φυσιολογικής υπερογκαιμίας, το οποίο σημαίνει μεγαλύτερος όγκος αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε 40-45% παραπάνω όγκο αίματος. Η υπερογκαιμία της εγκύου είναι απαραίτητη για να εφοδιάζεται με την απαιτούμενη ροή αίματος η κυκλοφορία της μήτρας και ο πλακούντας και με αυτόν τον τρόπο να προμηθεύεται θρεπτικά συστατικά το έμβρυο.

Το καρδιαγγειακό σύστημα υφίσταται αλλαγές όπως:

  • χαμηλότερη περιφερική αγγειακή αντίσταση
  • υψηλότερος καρδιακός ρυθμός
  • αυξημένη καρδιακή παροχή

Αυτές οι αλλαγές είναι ουσιώδεις για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απαιτήσεις της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου χωρίς να επηρεάζεται η καρδιαγγειακή λειτουργία της εγγύου.

Τέλος, το ενδοκρινικό σύστημα υφίσταται αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλά ενδοκρινικά όργανα, όπως η υπόφυση, ο θυρεοειδής, ο παραθυρεοειδής αδένας, τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες είναι μέσα σε αυτά που υφίστανται αλλαγές.

Οι αλλαγές στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη είναι αρκετές. Θα πρέπει να τις αναγνωρίζει η έγκυος, ώστε να μην της προκαλούν άγχος οι όποιες αλλαγές λόγω της άγνοιας. Συμβουλευτείτε τον / την γιατρό σας και ενημερωθείτε για όλες τις αλλαγές στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη σας.

 

Πηγές

LMU Munchen

 

Διαβάστε επίσης:

Συμπτώματα της εγκυμοσύνης