Αποτοξίνωση. Τι ισχύει τελικά;

Home/Γενικά/Αποτοξίνωση. Τι ισχύει τελικά;

Γράφουν για αυτήν παντού. Την διαφημίζουν προϊόντα και διάφορες “ειδικές” δίαιτες. Ο λόγος για την “αποτοξίνωση”. Ο όρος αναφέρεται σε διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν ως σκοπό να εξαφανίσουν τις τοξίνες από το σώμα. Συγχρόνως, υποτίθεται ότι προσφέρουν παράπλευρα οφέλη, όπως καλή υγεία, ωραία και υγιή μαλλιά και δέρμα, μείωση σωματικού βάρους κα.

Η σύστασή τους

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνήθως έχουν ως βασικά συστατικά τους τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς. Αυτό είναι το υγιεινό προκάλυμμα. Συνήθως μαζί με αυτά προωθούνται και κάποια περίεργα και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα-συμπληρώματα. Πολλά από αυτά έχουν διουρητική δράση…

Ισχύει τελικά η αποτοξίνωση;

Οι έρευνες δείχνουν οτι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τη λειτουργία της “αποτοξίνωσης”. Ούτε στη μείωση βάρους, ούτε στην καταπολέμηση των τοξινών.

Στον ανθρώπινο οργανισμό οι τοξίνες διασπώνται και αποβάλλονται από το συκώτι και τα νεφρά. Αυτή εξάλλου είναι μία από τις  λειτουργίες αυτών των οργάνων.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη χρήση της ιδιότητας της “αποτοξίνωσης” σε δέκα τρόφιμα και συστατικά. Ο λόγος ήταν ο προφανής. Στερούνταν επιστημονικής τεκμηρίωσης.

Αφήστε λοιπόν το συκώτι και τα νεφρά να κάνουν τη δουλειά τους. Τραφείτε με ποικιλία. Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας για ότιδήποτε περίεργο και “μαγικό” ακούτε!