Η εμπειρία από το συνέδριο της F.C. Barcelona

Home/Aθλητική Διατροφή/Η εμπειρία από το συνέδριο της F.C. Barcelona
συνέδριο της F.C. Barcelona αθλητική διατροφή

Το συνέδριο της F.C. Barcelona για την αθλητική διατροφή έγινε στις 9 Οκτωβρίου. Ήταν η μία ημέρα από τις τέσσερις της επιστημονικής εβδομάδας της F.C. Barcelona .

Ο ειδικός χώρος εκδηλώσεων βρίσκεται δίπλα από το Camp Nou. Ένας όμορφος, άνετος χώρος στον οποίο βρέθηκαν 300 περίπου επιστήμονες της διατροφής από όλον τον κόσμο. Διαιτολόγοι από Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Βραζιλία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Φινλανδία, Ολλανδία και άλλες χώρες που μου διαφεύγουν συναντήθηκαν εκείνη την ημέρα.

Το συνέδριο δεν είχε την κλασική παράθεση επιστημονικών δεδομένων που έχουν πολλά επιστημονικά συνέδρια διατροφής. Το άκρως ενδιαφέρον ήταν η προβολή των πρακτικών προβλημάτων, καθώς και των λύσεων στο να εφαρμόσεις την διατροφή στους αθλητές και συγκεκριμένα πάνω στους ποδοσφαιριστές. Η αθλητική διατροφή στην πράξη δηλαδή. Η εμπειρία των διαιτολόγων της F.C. Barcelona , F.C. Liverpool, F.C. Porto κα. ήταν κάτι το μοναδικό και με ενθουσίασε. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας της διατροφής σε αυτές τις ομάδες είναι ανάλογος με το επίπεδο του ποδοσφαίρου που παίζουν.

O ρόλος του διαιτολόγου στην ομάδα

Το πώς λειτουργεί ο διαιτολόγος στην ομάδα, εν προκειμένω σε μια ποδοσφαιρική ομάδα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρόλο που έχει σε αυτήν. Είναι μέρος του προπονητικού team και όλοι τον αποδέχονται ως κάτι εξίσου σημαντικό με τον ιατρό ή το φυσιοθεραπευτή της. Ο λόγος του είναι σημαντικός και οι αθλητές αντιλαμβάνονται την αξία της διατροφής, βλέποντας τις αλλαγές στην απόδοσή τους μέσα από απλές μετρήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα ή των προπονήσεων.

Η σχέση διαιτολόγου-chef.

Η ομάδα της F.C. Barcelona μας παρουσίασε την ομάδα των 6 (!) σεφ που έχει. Όλοι αυτοί σε άμεση συνεργασία με τους διαιτολόγους της ομάδας, προσφέρουν το καλύτερο δυνατό στην διατροφή των αθλητών. Η επιστήμη της διατροφής και η επιστήμη της μαγειρικής συνδυάζονται για να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αθλητική διατροφή και γεύση κάνουν τον απόλυτο συνδυασμό, ώστε ο αθλητής να μην πιέζεται να ακολουθήσει το πρόγραμμα, αλλά να το κάνει με χαρά. Η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων δίνει τροφή για σκέψη, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων έχει αποδείξει ότι το επιτυγχάνει αυτό.

Εν κατακλείδι

Το συνέδριο της αναφέρθηκε και σε πολλά επιστημονικά δεδομένα, που δε χρειάζεται να αναφέρω αναλυτικά εδώ. Θα αναφέρω απλά ότι οι υδατάνθρακες και η κατανάλωσή τους όχι μόνο δε δαιμονοποιήθηκε όπως μπορούμε να διαβάσουμε από πολλούς κομπογιανίτες, αλλά επιβάλλεται, ώστε να υπάρχει απαραίτητο γλυκογόνο στους μύες των αθλητών. Τα συμπληρώματα απομυθοποιήθηκαν και υπάρχουν πολύ λίγα που όντως δουλεύουν αποτελεσματικά ως εργογόγα. Μέσα σε αυτά και η αγαπημένη μου καφεΐνη.

Το συνέδριο ήταν μια μεγάλη εμπειρία και άξιζε-όπως επίσης και η πόλη της Βαρκελώνης! Του χρόνου και πάλι εκεί!