Αθλητική ψυχολογία και διατροφή στον καιρό του Covid-19

Home/Videos, Ψυχολογία και διατροφή/Αθλητική ψυχολογία και διατροφή στον καιρό του Covid-19
αθλητική ψυχολογία Άννα Κάβουρα

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου είχαμε μια online συζήτηση με την Άννα Κάβουρα πάνω στον αθλητισμό, την αθλητική ψυχολογία και τη διατροφή στην νέα συνθήκη του COVID-19. Προσωπικά μου άρεσε η κουβέντα και διασκέδασα με την ροή που είχε.

Η Άννα είναι φίλη από παλιά και τη γνώρισα μέσω των πολεμικών τεχνών. Έχει πολλά να πει πάνω στην αθλητική ψυχολογία και ως επιστήμων αλλά και ως αθλήτρια. Λίγα λόγια για αυτήν:

Η Δρ. Άννα Κάβουρα είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Μπράιτον (University of Brighton). Το 2018, ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Γιουβασκίλα (University of Jyväskylä, Finland) με ειδικότητα στην Αθλητική Ψυχολογία. Είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Ψυχολογία του Αθλητισμού και της Άσκησης (Sport and Exercise Psychology) του Πανεπιστημίου της Γιουβασκίλα και του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ) και της International Society of Sport Psychology (ISSP). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τη χρήση της νοερής απεικόνισης από αθλητές και αθλήτριες, ενώ από το 2009 έχει εστιάσει σε θέματα ισότητας φύλου στον χώρο του αθλητισμού και κυρίως των πολεμικών τεχνών. Έχει δημοσιεύσει την ερευνητική της δουλειά σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και κεφάλαια βιβλίων, και έχει παρουσιάσει σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια. Ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες. Έχει μαύρη ζώνη στο Βραζιλιάνικο Ζίου-Ζίτσου και καφέ ζώνη στο τζούντο και έχει διακριθεί σε τουρνουά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στη συζήτηση που κάναμε μιλήσαμε για:

  • τις εφαρμογές της αθλητικής ψυχολογίας και τις εφαρμογές της
  • τις επιπτώσεις του COVID-19 σε αθλητές/ριες, προπονητές και επαγγελματίες του αθλητισμού μέσω των νέων συνθηκών
  • τις πιθανές διατροφικές αλλαγές λόγω της αλλαγής της καθημερινότητας και της φυσικής δραστηριότητας
  • τις πιθανές αλλαγές στη σύσταση σώματος (μείωση-αύξηση (;) σωματικού βάρους, ποσοστού λίπους, μυικής μάζας
  • τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα μακροθρεπτικά συστατικά εφόσον έχει αλλάξει το είδος και η διάρκεια της προπόνηση
  • το πώς μπορούν οι εφαρμογές της αθλητικής ψυχολογίας να βοηθήσουν τους αθλητές/τριες να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες
  • τις επιπτώσεις της νέας συνθήκης σε όσους/ες ασκούνται
  • το τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτήν την κρίση

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συζήτηση στο βίντεο:

https://youtu.be/5jwYckRTUrQ