Η φυσική δραστηριότητα της καθημερινότητας

Home/Aθλητική Διατροφή, Γενικά/Η φυσική δραστηριότητα της καθημερινότητας
φυσική δραστηριότητα

Η ζωή έχει αλλάξει κατά πολύ τον τελευταίο αιώνα. Η εργασία, οι μετακινήσεις, οι ασχολίες, τα χόμπι και γενικά η καθημερινότητα μας έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές. Περισσότερη καθιστική ζωή, μετακινήσεις με μέσα μεταφοράς, παιχνίδια και επικοινωνία μέσω υπολογιστών. Όλα αυτά έχουν μειώσει κατά πολύ τη φυσική δραστηριότητα.

Φυσική δραστηριότητα

Η σύγχρονη καθημερινότητά μας μπορεί να έχει ελάχιστη φυσική δραστηριότητα. Ο λίγος ελεύθερος χρόνος δε μας αφήνει να ασκηθούμε όσο θα έπρεπε. Αλλά και όσο θέλουμε;

Υπάρχουν τρόποι να αυξήσουμε καθημερινά τη φυσική δραστηριότητά μας. Αρκεί να τους κάνουμε τρόπο ζωής και να τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Ας δούμε μερικά απλά παραδείγματα:

  • Το περπάτημα για τα ψώνια
  • Οι καθημερινές μετακινήσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς αυτοκίνητο
  • Η μικρότερη χρήση του ανελκυστήρα, όπου αυτή δύναται
  • Οι δουλειές στην αυλή
  • Οι βόλτες για αναψυχή
Προσωπική εμπειρία

Η φυσική δραστηριότητα δεν λείπει από την ζωή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι την προσθέτω στην καθημερινότητά μου, όπου και όποτε μπορώ. Τα τελευταία μέτρα για το παρκάρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με ανάγκασαν να εγκαταλείψω την ιδέα για την καθημερινή μου μεταφορά μέσω του αυτοκινήτου από την Τούμπα όπου και διαμένω. Οπότε μετακινούμαι με το ποδήλατο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνω σχεδόν καθημερινά 8 χιλιόμετρα  (4 πήγαινε και 4 έλα), τα οποία ορισμένες μέρες με το διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό μπορούν να διπλασιαστούν και να γίνουν 16.

Όσον αφορά τη δικαιολογία για το χρόνο και τη βιασύνη… Αυτή δεν υπάρχει αφού η μετακίνησή μου από την Τούμπα ως το κέντρο μου παίρνει 12 λεπτά (όπως φαίνεται και στην εικόνα 1). Όποιος ξέρει από κίνηση τα πρωινά στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να αντιληφθεί ότι ο χρόνος αυτός είναι μικρός μπροστά στο μποτιλιάρισμα των αμαξιών στους φωτεινούς σηματοδότες και το ψάξιμο για θέση πάρκινγκ…

Συγχρόνως, αν θέλουμε να υπολογίσουμε και τις καύσεις, μπορούμε να δούμε ότι για μια μονή διαδρομή καταναλώνω σύμφωνα με το application 90kcal. Αυτό σημαίνει ότι καθημερινά οι καύσεις μου κυμαίνονται από 180 έως 360 kcal, μόνο και μόνο από τις μετακινήσεις για να πάω στο γραφείο.

Φυσικά, μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, οπότε στις μετακινήσεις μας με το ποδήλατο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Κάντε το έξοδο και αγοράστε ένα καλό κράνος (ένα κεφάλι το έχετε), προσέχετε πολύ στο δρόμο και αγοράστε κάποιο καλό αδιάβροχο. Θα σας χρειαστεί.

Συμπερασματικά

Υπάρχουν τρόποι για να αυξήσουμε τη φυσική δραστηριότητα. Ο καθένας από εμάς πρέπει να σκεφτεί τι θα τον βόλευε ή τι του αρέσει. Αν αποφασίσετε να βάλετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, σίγουρα δε θα βγείτε χαμένοι. Αντιθέτως θα κερδίσετε.