Διατροφή και μυϊκή υπερτροφία

Home/Aθλητική Διατροφή, Videos/Διατροφή και μυϊκή υπερτροφία
αθλητική διατροφή performance nutrition διαιτολόγος

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να κάνω μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με δύο υπέροχες γυναίκες και

Σωτηρίου Μάλαμας αθλητική διατροφή
Η ηλεκτρονική αφίσα της εκδήλωσης

επιστήμονες, την καθηγήτρια φυσικής αγωγής Γιώτση Σοφία και την διαιτολόγο Κυπραίου Αντιγόνη. Το θέμα της συζήτησής μας ήταν η μυϊκή υπερτροφία. Συζητήσαμε για το τι είναι η μυϊκή υπερτροφία, πώς επιτυγχάνεται, τι σημαίνει ακριβώς διατροφή και μυϊκή υπερτροφία και τι ρόλο έχει η ξεκούραση και ο ύπνος.

Στην αρχή η Σοφία, ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής εξήγησε τον τρόπο και τους μηχανισμούς με τον οποίους επιτυγχάνεται η μυϊκή υπερτροφία. Μας εξήγησε αναλυτικά πώς η άσκηση, και συγκεκριμένα τι είδους άσκηση, βοηθάει στην επίτευξη του στόχου. Η παρουσίασή της ήταν κατατοπιστικότατη και φυσικά προκάλεσε ερωτήσεις από τη μεριά μας η οποία εξελίχθηκε σε συζήτηση.

Διατροφή και μυϊκή υπερτροφία

Από την άλλη η Αντιγόνη και εγώ, ως διαιτολόγοι, αναλύσαμε το κεφάλαιο διατροφή και μυϊκή υπερτροφία. Αναλύθηκε ο ρόλος της διατροφής, καθώς και η σημασία της κάλυψης σε ενέργεια των αναγκών της συγκεκριμένης άσκησης. Στη συνέχεια συζητήθηκε εκτενώς και ο σημαντικός ρόλος των πρωτεϊνών και κατά πόσο δίνεται μεγαλύτερη σημασία από όσο πρέπει. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και  η ανάγκη σε ζωικές και φυτικές πρωτεΐνες καθώς και η ανάγκη για κάλυψη των βασικών αμινιξέω, Εδώ αναφέρθηκε και αν οι χορτοφάγοι καλύπτουν τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί και παλαιότερα στο άρθρο: Καλύπτει τις ανάγκες του ένας χορτοφάγος; (το οποίο έχει φιλοξενηθεί και ως άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών: Η διατροφή των χορτοφάγων)

Τέλος, έγινε συζήτηση και για την κάλυψη των μετάλλων και των βιταμινών η οποία κατέληξε στην ανάγκη εξατομείκευσης της διατροφής και προσαρμογής της ανάλογα με την προπονητική περίοδο. Είναι βασικό να γίνεται προσαρμογή της διατροφής στις ανάγκες της αθλήτριας ή του αθλητή, ανάλογα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης τη συγκεκριμένη περίοδο.

Ήταν μία συζήτηση που μου άρεσε πάρα πολύ και συγχρόνως το διασκέδασα. Η συζήτηση με μια επιστήμονα από άλλο πεδίο, με βοήθησε να διασαφηνίσω αρκετά πράγματα γύρω από τη μυϊκή διατροφή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο: