Συνταγή για μελομακάρονα

Home/Συνταγές/Συνταγή για μελομακάρονα
μελομακάρονα συνταγή

Τα Χριστούγεννα είναι περίοδος χαράς και γιορτής, τραπεζιών! Στολίζουμε το σπίτι με αμέτρητα λαμπάκια και στολίδια και φυσικά τρώμε πολλά πολλά μελομακάρονα! Όλοι θέλουμε να αποφύγουμε τα παραπανίσια κιλά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να στερηθούμε το γλυκό! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε κάποια υλικά που φορτώνουν το γλυκό με θερμίδες (όπως η ζάχαρη και το λίπος) με άλλα υλικά όπως φρούτα, βρώμη, μαύρη σοκολάτα, δημητριακά ολικής άλεσης, να φάμε μικρότερη ποσότητα και φυσικά όχι σε καθημερινή βάση.
Μπορεί να ακούγεται απογοητευτικό σκεφτείτε όμως ότι δεν απαγορεύουμε, απλά συστήνουμε να προσέχετε την συχνή και πολλές φορές ανεξέλεγκτη κατανάλωση που συμβαίνει πιο συχνά την περίοδο των Χριστουγέννων!
Ας δούμε μια διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα:

Υλικά (για περίπου 20 μελομακάρονα)
  • 200γρ ελαιόλαδο
  • 350γρ αλεύρι ολικής
  • 150γρ αλεύρι λευκό
  • 1 κ.γλ baking powder
  • 80γρ χυμό πορτοκάλι
  • ½ κ.γλ σόδα μαγειρική
  • 25γρ κονιάκ
  • 1 κ.γλ κανέλα
  • ½ κ.γλ γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100γρ μέλι
Για το σιρόπι:
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 φλιτζάνια μέλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • ½ φλούδα πορτοκάλι
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνω το ελαιόλαδο, τον χυμό με την σόδα (σε ένα ποτήρι ξεχωριστά ανακατεύω τον χυμό με την σόδα και μετά τα ρίχνω μέσα στο μπολ), το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι και ανακατεύω μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω το αλεύρι ολικής, το λευκό αλεύρι, το baking powder, τα ανακατεύω και τα προσθέτω σιγά σιγά στο μπολ με τα υγρά συστατικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει εύπλαστο ζυμάρι (δεν ανακατεύω πάρα πολύ γιατί το μίγμα θα βγάλει το λάδι).
Στη συνέχεια πλάθω τα μελομακάρονα όχι πολύ μεγάλα (μπορώ αν θέλω να βάλω μέσα σε κάθε μελομακάρονο μισό καρύδι), τα τοποθετώ στο ταψί και με ένα πιρούνι ίσα ίσα τα ακουμπάω για να σχηματιστούν μικρές τρυπούλες από πάνω, σαν σχέδιο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 λεπτά.

Για το σιρόπι:
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω το νερό, το μέλι, το ξύλο κανέλας, την φλούδα πορτοκαλιού και τα βράζω για 5 λεπτά.
  2. Μετά από 5 λεπτά σβήνω την φωτιά, το αφήνω 1 λεπτό να σταθεί και μετά βουτάω μέσα τα μελομακάρονα για περίπου 30 με 40 δευτερόλεπτα το καθένα.
  3. Σερβίρω σε μια πιατέλα και πασπαλίζω από πάνω με ψιλοκομμένα καρύδια.

Ένα μελομακάρονο έχει περίπου:

  • kcal: 136
  • υδατάνθρακες: 16,9γρ
  • πρωτεΐνη: 2,2γρ
  • λίπη: 7,1γρ
  • φυτικές ίνες: 1,6γρ

Καλά Χριστούγεννα!