Κέικ με λωτό και ginger

//Κέικ με λωτό και ginger

Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα γευστικό κέικ με λωτό που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας. Ο λωτός είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες ενώ περιέχει μόλις 70 θερμίδες ανά 100 γρ.

Το κέικ με τον λωτό είναι μία από τις αρκετές υγιεινές συνταγές που ανεβάζουμε στο siτε, αποδεικνύοντας έτσι ότι η διατροφή μπορεί να είναι και νόστιμη αλλά και υγιεινή, διατηρώντας τις θερμίδες χαμηλά.

Υλικά

  • 1/2 φλ. πούλπα λωτού (2 λωτοί περίπου)
  • 1 κ. γλ. σόδα μαγειρική
  • 1 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 φλ. σπορέλαιο
  • 2 αβγά
  • 1/2 κ. γλ. εσάνς πορτοκάλι (ελάχιστη) ή λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ. γλ. τζίντζερ σκόνη
  • 1 κ. γλ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1/3 φλ. νερό χλιαρό

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα 28 εκατοστών.

Αδειάζουμε την ψίχα του λωτού και πετάμε την φλούδα. Τον περνάμε από ένα σουρωτήρι για να συγκρατήσουμε τα κουκούτσια και να έχουμε καθαρή πούλπα. Χτυπάμε την πούλπα στο μούλτι για να έχουμε λείο αποτέλεσμα.

Σε μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το σπορέλαιο, τα αβγά, την εσάνς ή το ξύσμα και τα μπαχαρικά.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο λωτός έχει αντιοξειδωτική δράση χάρη στις διάφορες αντιοξειδωτικές ενώσεις που περιέχει όπως τα φλαβονοειδή, τη βιταμίνη Α, το β-καροτένιο και το λυκοπένιο.

Σε άλλο μπωλ ενώνουμε την πούλπα του λωτού με τη μαγειρική σόδα και τα προσθέτουμε στο μείγμα της ζάχαρης.

Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε σιγά – σιγά το νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στην μεσαία σχάρα στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.

Το τσεκάρουμε με οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε. Χρησιμοποιούμε σκούρα φόρμα ψησίματος, ίσως αν έχετε διαφορετική να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο.

Πηγή: Blog – Η μάνα του λόχου