Κορωνοϊός και διατροφή

Home/Κλινική Διατροφή/Κορωνοϊός και διατροφή
κορωνοϊός διατροφή διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Παραθέτω ενα κείμενο με παρατηρήσεις από τα τα έως τώρα στοιχεία που συλλέχτηκαν σε διάφορες έρευνες. Κορωνοϊός και διατροφή. Τι σχέση έχουν μεταξύ τους; Τι μπορούμε να παρατηρήσουμε χωρίς να κάνουμε αυθαίρετες υποθέσεις; Είναι το δεύτερο άρθρο μου που ασχολείται με τον κορωνοϊό Covid-19. Το πρώτο πορείτε να το δείτε εδώ: Q&A σχετικά με τον Covid-19 και τη διατροφή

Το συγκεκριμένο άρθρο ασχολείται με τη σχέση της διατροφής με τον κορωνοϊό και τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από αυτόν. Συνέλεξα κάποια ενδιαφέροντα σημεία από μία δημοσίευση της ESPEN.

Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένα νέο στέλεχος που μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 δεν είχε απομονωθεί. Δεν έχει σχέση με άλλα στελέχη, όπως αυτά που είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα και προκαλούν ήπια συμπτώματα, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος.

Οι παρατηρήσεις που έγιναν δημοσιεύτηκαν στις 24 Μαρτίου του 2020. Αποτελούν συνολική προσπάθεια επιστημόνων από διάφορες χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισραήλ και Κροατία. Για να υπάρξει βέβαια κάτι ολοκληρωμένο ως οδηγία για τη διατροφή και τον κορωνοϊό, απαιτείται αρκετός χρόνος και έρευνα ακόμα.

Υποθρεψία – Κακή θρέψη

Οι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) που είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας ήταν μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα. Σε μεγάλο ποσοστό αυτές οι κατηγορίες συνδέονται με αυξημένο ρίσκο υποθρεψίας λόγω κακής διατροφής ή μειωμένης θερμιδικής πρόσληψης.

Η μακρά παραμονή στις Μ.Ε.Θ. έχει ως σκοπό να επιτευχθεί σταθερότητα στην κατάσταση της υγείας και ανάκαμψη. Αυτή η παραμονή όμως σε πολλές περιπτώσεις επιδείνωσε την κατάσταση υποθρεψίας και οδήγησε σε σοβαρή απώλεια μυικής μάζας, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη της υγείας των ασθενών.

Κορωνοϊός και διατροφή

  1. Σύμφωνα με την τοποθέτηση των επιστημόνων της ESPEN θα πρέπει να υπάρχει αξιολογηση των ασθενών των ευπαθών ομάδων μέσα από διεθνή κριτήρια όπως π.χ. το MUST ή το NRS-2002. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να υπάρξει πρόληψη, μιας και η πρόωρη αξιολόγηση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να καταπολεμηθεί μια πιθανή υποθρεψία. Μία παρατήρηση από την εμπειρία της Κίνας προτείνει ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση θρέψης σε κάθε ασθενή πριν ξεκινήσουν οι απαραίτητες θεραπείες.
  2. Οι ασθενείς με υποθρεψία θα πρέπει να βελτιώσουν το διατροφικό τους στάτους. Η κακή διατροφή και η υποθρεψία αποτελούν βασικούς παράγοντες που αυξάνουν την υποθρεψία. Αντίστοιχο παράδειγμα υπάρχει και από την πανδημία γρίπης στη Γουατεμάλα το 2009. Τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα παιδιά συνδέονταν με τη χρόνια υποθρεψία αυτών.
    Η πρόκληση βέβαια είναι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και το μεγάλο μέρος του πληθυσμού πουπάσχει από παχυσαρκία. Σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για το 30-70% του πληθυσμού (υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα) πολλών ευρωπαϊκών χωρών και γενικά του δυτικού κόσμου.
    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 5 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία) το 73,4 % των σοβαρά ασθενών από τον κορωνοϊό Covid-19 είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 έως 40. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να λάβουμε υπόψη ότι η παχυσαρκία προκαλεί νοσήματα όπως καρδιαγγειακές ασθένειες, σακχαρώδης διαβήτης κα τα οποία φυσικά μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας.
  3. Οι ασθενείς θα πρέπει να καλύπτονται σε βιταμίνες, ώστε να μειώνονται πιθανές αρνητικές συνέπειες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με διάφορες ιογενείς ασθένειες. Η μελλοντική έρευνα θα αποδείξει σε τι βαθμό υπάρχει θετική σχέση μεταξύ της και του κορωνοϊού Covid-19. Ερευνητές από την Κίνα προτείνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η επάρκεια σε βιταμίνες A, D, C, σύμπλεγμα B, ω-3 αλλά και σε σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο.
  4. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας είναι κάτι το σύνηθες σε περιπτώσεις καραντίνας. Η ασθένεια σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό μειώνει την ενεργειακή κατανάλωση. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να προσεχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους καθώς και η μείωση της μυϊκής μάζας και δύναμης.
    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι θα πρέπει να συνεχίζεται η άσκηση μέσα στο σπίτι όχι μόνο στον υγιή πληθυσμό αλλά και στον ασθενή με ήπια συμπτώματα. Σε αυτό συμφωνεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος προτείνει ασκήσεις για όλες τις ηλικίες με το hashtag #healthyathome