Q&A σχετικά με τον Covid-19 και τη διατροφή

Home/Κλινική Διατροφή/Q&A σχετικά με τον Covid-19 και τη διατροφή
κορωνοϊός covid-19 διατροφή

Αποφάσισα να γράψω κάποια άρθρα σχετικά με τον Covid-19 και τη διατροφή. Η παραπληροφόρηση και οι επιτήδειοι που προσπαθούν να κερδίσουν εν μέσω πανδημίας είναι σε άνθηση αυτόν τον καιρό, οπότε θεωρώ ότι πρέπει να υπάρχει επιστημονική ενημέρωση στο τι γνωρίζουμε έως τώρα. Τα άρθρα θα περιορίζονται ως επί το πλείστον στη διατροφή, σε θέματα δηλαδή που ως διαιτολόγος έχω ενημέρωση και παράλληλα μπορώ να την κρίνω.

Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα με τη διατροφή;

Για να το το ξεκαθαρίσω από την αρχή, δεν υπάρχει διατροφή ή συμπλήρωμα διατροφής που να αποτρέπει να κολλήσουμε τον κορωνοϊό Covid-19. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες έρευνες για κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο, πόσο μάλλον για το ρόλο της διατροφής. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) δεν έχει εγκρίνει κάποιο τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό που να ισχυρίζεται ότι δρα κατά της λοίμωξης.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματός μας και θα πρέπει να είναι σε επάρκεια στον οργανισμό μας. Μία ισορροπημένη διατροφή που θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες A, B6, B12, C και D (σε αυτήν τη βιταμίνη θα βοηθήσει η έκθεση στον ήλιο) αλλά και σε μέταλλα όπως σίδηρος, σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός και φολικό οξύ.

Για τη βιταμίνη C μπορείτε να δείτε αναλυτικά ένα προηγούμενο άρθρο μου εδώ: Βιταμίνη C: ο προστάτης του ανοσοποιητικού συστήματος

Είναι απαραίτητο το συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Η βιταμίνη D μαζί με το ασβέστιο και τον φώσφορο βοηθάει στην υγεία των οστών, μυών και δοντιών. Επίσης είναι σημαντική για την προστασία της μυικής δύναμης και την πρόληψη της ραχίτιδας και της οστεομαλακίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται από τον ήλιο. Ο συνάδελφος Μιγδάνης Γιάννης έχει γράψει αναλυτικό άρθρο για αυτήν το οποίο μπορείτε να διαβάσετε: Η βιταμίνη του ήλιου

Είναι απίθανο να καλυφθούν οι ανάγκες σε βιταμίνη D από την τροφή. Για αυτό πρέπει να υπάρχει έκθεση στον ήλιο, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Αυτές τις μέρες που είμαστε στο σπίτι, μπορούμε να προσαθήσουμε να καθόμαστε στο μπαλκόνι ή την αυλή (ή στη βόλτα μας) με ρούχα που να εκθέτουν το σώμα μας στον ήλιο.

Παρόλα αυτά εκθέτω και τις διατροφικές πηγές της βιταμίνης D:

  • Λιπαρά ψάρια όπως σολωμός, σαρδέλες, ρέγγα
  • Κρόκος αυγού, κρέας, γάλα (περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης D, αλλά αυτό εξαρτάται και από την εποχή)
  • Προϊόντα ενισχυμένα με βιταμίνη D όπως μαργαρίνη ή κάποια γιαούρτια

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του ιού από τα τρόφιμα;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι υπάρχει μετάδοση του ιού από την τροφή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Καλό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση τροφής ή πριν το μαγείρεμα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει και καλό πλύσιμο των επιφανειών κοπής και παρασκευής των φαγητών.

Η εικόνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών

Τι επιπτώσεις έχει η κακή διατροφή;

Πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες έχουν περιοριστεί στο σπίτι και υπάρχει κίνδυνος να έχουν κακή διατροφή ή όπως το λέμε εμείς οι διαιτολόγοι “κακή θρέψη”.

Η κακή θρέψη μπορεί να αυξήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης υγείας στην περίπτωση λοίμωξης καθώς και να δυσκολέψει την ανάρρωση. Είναι αρκετά συχνή στους ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς και στα χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα.

Πώς επηρεάζει η παχυσαρκία την αντιμετώπιση της λοίμωξης;

Η παχυσαρκία (Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 30) συνδέεται με πολλά νοσήματα (καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης, κα.), καθιστώντας έτσι πολλές φορές αυτά τα άτομα στις ευπαθείς ομάδες. Δεν είναι τυχαίο που σύμφωνα με στοιχεία από Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ολλανδία το 73,4% των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση είχαν Δ.Μ.Σ. από 30 έως 40.

Οι ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον Covid-19 και τη διατροφή ελπίζω να σας βοηθήσουν και να σας λύσουν κάποιες απορίες αυτές τις μέρες. Η ιδέα πάρθηκε από το www.bda.uk.com
Παρακαλώ στείλτε μου όποιες ερωτήσεις έχετε σχετικά με τον Covid-19  και τη διατροφή στο info@sotiriou-diaitologos.gr ή στο sotiriou@nutriscience.gr