Πιείτε καφέ, κάνει πολύ καλό τελικά. Αλλά μην καπνίζετε.

Home/Aθλητική Διατροφή, Γενικά/Πιείτε καφέ, κάνει πολύ καλό τελικά. Αλλά μην καπνίζετε.
coffee2

Είναι ο καφές ευεργετικός για τον εαυτό μας; O Δόκτωρ Frank Hu μετά από 20ετή έρευνα πάνω στα αποτελέσματα του καφέ στον ανθρώπινο οργανισμό κατέληξε σε ευχάριστα αποτελέσματα για τους λάτρεις του δημοφιλούς ροφήματος. με λίγα λόγια ο δόκτωρ μας λέει ότι όσοι/ες πίνουν καφέ ζουν περισσότερο.

Σύμφωνα με την έρευνά του, όσοι καταναλώνουν καφέ έχουν μικρότερο ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων, όπως επίσης και μικρότερο ρίσκο τάσης αυτοκτονίας…

Ο καφές και η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε το 1976 και συμμετείχαν περίπου 210.000 άνθρωποι. Χρειάστηκαν αρκετές γενιές επιστημόνων για να ολοκληρωθεί η έρευνα. Ο καθηγητής Hu που είναι και ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard εντάχθηκε στην έρευνα το 1996. Το σύνολο των δεδομένων της έρευνας είναι πολύ χρήσιμο, αφού ο καφές είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ρόφημα.

“Ο καφές είναι εξαιρετικά πολύπλοκο ρόφημα”, εξηγεί ο καθηγητής. “Εκτός από την καφεΐνη περιέχει εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες βιοδραστικές ουσίες. Οπότε είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο να εξεταστεί η δράση του καθένα από αυτά ξεχωριστά.”

Τα οφέλη του καφέ δεν προέρχονται από κάποια λίγα συστατικά του, αλλά από τη συνδυαστική δράση πολλών διαφορετικών μαζί συστατικών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Και ενώ πολλοί σκέφτονται την καφεΐνη όταν σκέφτονται τον καφέ, η έρευνα δείχνει ότι κανονικός καφές και ντεκαφεϊνέ έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα στον διαβήτη και τις ασθένειες του αίματος.

Ο καθηγητής Hu παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο να μελετήσεις τα οφέλη του καφέ, γιατί πολλοί/ες λάτρεις του καπνίζουν.

“Βρήκαμε ότι τα οφέλη του καφέ είναι πιο ξεκάθαρα και αποδεδειγμένα σε ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Με άλλα λόγια τα οφέλη του καφέ υπερκαλύπτονται από τις συνέπειες του καπνίσματος.”

Σχετικά άρθρα

Βαρύ με ολίγη