Κομπογιανίτης ή άνθρωπος;

Home/Γενικά/Κομπογιανίτης ή άνθρωπος;
κομπογιανίτης ή άνθρωπος Σωτηρίου Μάλαμας διαιτολόγος

Για να γράψω ένα άρθρο πάνω στη διατροφή θα χρειαστεί να σπαταλήσω αρκετό χρόνο. Θα ανοίξω βιβλία να ξαναθυμηθώ μηχανισμούς θρέψης, συστατικά, ποσότητες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Θα ψάξω στα επιστημονικά sites για τις τελευταίες μελέτες για να μην πέσω έξω και γράψω λάθος πράματα.

Θεωρώ ότι αυτό πρέπει να κάνει ο κάθε επιστήμονας που σέβεται τον εαυτό του και την επιστήμη του. Σκοπός του να είναι η έγκυρη ενημέρωση βασισμένη πάνω σε δεδομένα και επιστημονική έρευνα.

Δυστυχώς όμως αυτό δε θα γίνει από πολλούς. Και δεν αναφέρομαι σε συναδέλφους-ισσες. Αναφέρομαι σε αυτόν που αυτοαποκαλείται διαιτολόγος, λειτουργεί ως τέτοιος και παραπληροφορεί έως του σημείου που εγκληματεί.

Όχι, δεν μιλάω για το νομικό κομμάτι. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το ηθικό και η ευθύνη απέναντι στον Άνθρωπο.

Όταν κάποιος προωθεί μια διατροφή που μπορεί να προκαλέσει κακό στο άτομο που την ακολουθεί, τότε μιλάμε για εγκληματική αμέλεια-παραπληροφόρηση-έντεχνη χειραγώγηση με στόχο το κέρδος. Ουσιαστικά ο ορισμός αυτού του αυτοαποκαλούμενου “επιστήμονα” είναι κομπογιανίτης. Σύμφωνα με το λεξικό: κομπογιανίτης είναι το πρόσωπο που εξαπατά, που προσποιείται ότι θεραπεύει, ότι κάνει θαύματα κ.λπ. Συνώνυμα: απατεώνας, αγύρτης, τσαρλατάνος

Πιστέψτε με δεν είναι λίγοι αυτοί. Και εκεί που ποντάρει ο κομπογιανίτης είναι η ελπίδα. Έχει την ικανότητα-αυτό το παραδέχομαι- να πουλήσει ελπίδα σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι θα τον πιστέψουν, από τη στιγμή που τους τάζει με απόλυτη σιγουριά και σύμφωνα με την δικιά του επιστημονικοφανή θεωρία τη σίγουρη θεραπεία. Ναι, μια τέτοια θεωρία πρέπει να περιέχει επιστημονικοφανείς όρους, να έχει μια κάποια συνοχή, ώστε να φαίνεται σαν επιστήμη.

Πριν λίγο καιρό μία συνάδελφος με ενημέρωσε για έναν από αυτούς. Ένας κομπογιανίτης που έχει το θράσος να μιλάει ακόμα και για ίαση του καρκίνου. Χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο. Χωρίς κανένα δεδομένο. Περιττό να αναφέρω ότι δεν έχει σπουδάσει καν στο αντικείμενο της διατροφής.

Και δυστυχώς δε σταματάει εδώ η ανηθικότητα. Εκτός των άλλων προωθεί και τα συμπληρώματα της δικής του εταιρείας, χρεώνοντας ένα μεγάλο ποσό.

Και μιας και μιλάμε για συγκεκριμένη περίπτωση, ασθενούς που πάσχει από καρκίνο, ο συγκεκριμένος κομπογιανίτης προτείνει “νηστεία” 10 ημερών μόνο με νερό!!! Ναι, νηστεία (βάζοντας έτσι και έναν όρο θρησκευτικό, παρακινώντας υποσυνείδητα στην πίστη…) σε καρκινικό ασθενή. Αν κάποιος γνωρίζει τα βασικά για τη νόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει όσο είναι δυνατόν την καρκινική καχεξία (απώλεια βάρους, σοβαρή απώλεια μυικής μάζας, αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε συνθήκες ηρεμίας, ανορεξία).

Δεν είναι θέμα λοιπόν απλά νομικό. Είναι πάνω από όλα ηθικό. Το να κερδίζεις χρήματα πάνω στον πόνο και την αγωνία του άλλου, προτείνοντάς του επιστημονικά ανυπόστατες λύσεις και θαύματα, με τρόπους που αντιθέτως ζημιώνουν ανεπανόρθωτα την υγεία του, είναι αλητεία και έγκλημα.