Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα από τα αναψυκτικά διαίτης της CocaCola μέχρι την τσίχλα Trident, θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως “πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο” για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) , ο οποίος αποτελεί ερευνητικό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.
Η απόφαση της IARC, η οποία οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα μετά από συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί στην αξιολόγηση του κατά πόσον κάτι αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία.
Δεν λαμβάνει υπόψη πόσο προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια. Αυτές οι συμβουλές για τα άτομα προέρχονται από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.
Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διαφορετικές ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, οδήγησαν σε αγωγές και πίεσαν τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις.
Η συνεδρίαση της JECFA για την ασπαρτάμη άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της – στις 14 Ιουλίου.
Η ασπαρτάμη έχει μελετηθεί εκτενώς εδώ και χρόνια. Πέρυσι, μια μελέτη παρατήρησης στη Γαλλία μεταξύ 100.000 ενηλίκων έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες
ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών – συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης – είχαν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Ακολούθησε μια μελέτη από το Ινστιτούτο Ramazzini στην Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η οποία ανέφερε ότι ορισμένοι καρκίνοι σε ποντίκια και αρουραί
ους συνδέονταν με την ασπαρτάμη.
Ωστόσο, η πρώτη μελέτη δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ασπαρτάμη προκάλεσε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, και έχουν εγερθεί ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία της δεύτερης μελέτης, μεταξύ άλλων και από την EFSA, η οποία την αξιολόγησε.
Η ασπαρτάμη έχει εγκριθεί για χρήση σε παγκόσμιο επίπεδο από ρυθμιστικές αρχές που έχουν εξετάσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι μεγάλοι κατασκευαστές τροφίμων και ποτών υπερασπίζονται εδώ και δεκαετίες τη χρήση του συστατικού. Η IARC ανέφερε ότι είχε αξιολογήσει 1.300 μελέτες κατά την επανεξέτασή της τον Ιούνιο.
Τον περασμένο μήνα, ο ΠΟΥ δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές που συμβουλεύουν τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν γλυκαντικά για τον έλεγχο του βάρους. Οι κατευθυντήριες γραμμές προκάλεσαν σάλο στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για τους καταναλωτές που θέλουν να μειώσουν την ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή τους.