Απώλεια βάρους και ενέσιμα φάρμακα

Home/Κλινική Διατροφή/Απώλεια βάρους και ενέσιμα φάρμακα
ozempic απώλεια βάρους

Είναι πλέον αρκετά της μόδας να συνταγογραφούνται ενέσιμα φάρμακα για απώλεια βάρους όπως είναι το Ozempic. Ακόμα και κάποιοι της showbiz έχουν παραδεχτεί ότι έχουν πετύχει απώλεια βάρους μέσω αυτών των φαρμάκων. Η τελευταία ενημέρωση είναι ότι οι φαρμακευτικές ετοιμάζουν τα συγκεκριμένα φάρμακα σε μορφή χαπιού για πρόσληψη από το στόμα για όσες και όσους φοβούνται τις ενέσεις.

Ποια είναι η δραστική ουσία των φαρμάκων;

Η δραστική ουσία είναι η σεμαγλουτίδη (semaglutide). Είναι αγωνιστής των υποδοχέων του πεπτιδίου GLP1. Δρα με τον ίδιο τρόπο όπως το πεπτίδιο GLP-1 (μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο) αυξάνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά τη λήψη τροφής. Αυτό συντελεί στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων

Η σεμαγλουτίδη προκαλεί καθυστέρηση στην διαδικασία που ονομάζεται γαστρική κένωση, κατά την οποία η τροφή μεταφέρεται από το στομάχι στο δωδεκαδάκτυλο. Η σεμαγλουτίδη που περιέχεται στο συγκεκριμένο ενέσιμο φάρμακο προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού και την παραμονή αυτού, καθώς και μείωση στην όρεξη. Για αυτό και (κακώς) χρησιμοποιείται για την μείωση του σωματικού βάρους.

ozempic ενεσιμα φάρμακα βάροςΗ συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν τόσο δημοφιλής το τελευταίο χρονικό διάστημα που προκάλεσε εξάμηνη έλλειψη, δυσκολεύοντας οποιονδήποτε να το αποκτήσει. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει λάβει έγκριση από τον FDA (Food and Drug Administration) για χρήση του στην απώλεια σωματικού βάρους, αλλά μόνο για την θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς αναζητούν την εύκολη και “μαγική” λύση αντί της αλλαγής διατροφής και τρόπους ζωής. Δεν υπάρχει νόημα για χορήγηση φαρμάκου, αν δεν υπάρχει σύγχρονη αλλαγή στη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του επίστησε την προσοχή στα μέλη του ότι οι ιατροί οφείλουν να μην συνταγογραφούν σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους, θέτοντας ψευδώς την διάγνωση του διαβήτη και ότι οι φαρμακοποιοί οφείλουν να μη χορηγούν την λιραγλουτίδη χωρίς συνταγή γιατρού. Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρεται ότι όσοι επιθυμούν να χάσουν βάρος χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η επίτευξη αυτού του δύσκολου στόχου δεν είναι εφικτή εύκολα με «θαυματουργά» φάρμακα και μεθόδους. Απαιτεί συστηματική προσπάθεια διαρκείας και υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μία έρευνα του 2022, χρηματοδοτούμενη από την Novo Nordisk, την ίδια δηλαδή εταιρεία που κατασκευάζει το Ozempic, έδειξε ότι όσοι/ες χρησιμοποίησαν το ενέσιμο φάρμακο, ξαναπήραν τα 2/3 του βάρους που έχασαν, όταν διακόπηκε η χρήση του φαρμάκου.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η αλλαγή στον τρόπο ζωής μας που συμπεριλαμβάνει τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα, είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να μειώσουμε το σωματικό βάρος και στη συνέχεια να το σταθεροοποιήσουμε. Αυτή η αλλαγή είναι η πιο σταθερή και αξιόπιστη λύση. Ας ακολουθήσουμε τις πιο απλές και φυσικές μεθόδους, πριν φτάσουμε στη λύση των πρόσκαιρων λύσεων, όπως αυτή των ενέσιμων φαρμάκων.