Φιλέτο τσιπούρας με αρακά και βινεγκρέτ λεμονιού

//Φιλέτο τσιπούρας με αρακά και βινεγκρέτ λεμονιού
διαιτολόγος Σωτηρίου Μάλαμας

Ευχαριστώ τον Λευτέρη Φυλακτάκη για την συνταγή που μοιράζεται μαζί μας. Φιλέτο τσιπούρας με αρακά και βινεγκρέτ λεμονιού. Μια εύκολη και πολύ υγιεινή συνταγή που έρχεται να προστεθεί στην κατηγορία “Συνταγές” της σελίδας.

Υλικά για 2 μερίδες

Τσιπούρα

  • 2 τσιπούρες
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Φιλετάρουμε το ψάρι, βγάζουμε τα κόκκαλα και χρησιμοποιούμε το φιλέτο της ράχης.
  • Τριμάρουμε και χαράζουμε τη ράχη, αλατοπιπερώνουμε.
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το φιλέτο σε ελάχιστο ελαιόλαδο από τη μεριά του δέρματος μέχρι να γίνει τραγανό.
  • Τότε το γυρνάμε για 10΄΄ και ξεκουράζουμε εκτός φωτιάς.

Υλικά για τον πουρέ αρακά:

  • 550 γρ. αρακάς
  • 40 γρ. κρεμμύδι λευκό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 0,5 λίτρο νερό
  • 1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο ελαφρά χωρίς να πάρουν χρώμα και έπειτα προσθέτουμε τον αρακά, το νερό και μια πρέζα αλάτι.
  • Δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τον κύβο, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 8 λεπτά.
  • Έπειτα αφαιρούμε τα υγρά κρατώντας τα στην άκρη.
  • Κρατήστε και 5 κουταλιές της σούπας από τον βρασμένο αρακά για το γαρνίρισμα.
  • Τοποθετούμε τον υπόλοιπο αρακά σε ένα μπλέντερ και ξεκινάμε να χτυπάμε προσθέτωντας λίγο από το υγρό που κρατήσαμε μέχρι να πάρει την επιθυμητή υφή.
  • Τέλος προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο για να γυαλίσει.
  • Δοκιμάστε και προσθέστε πιπέρι και επιπλέον αλάτι εάν χρειάζεται.
  • (Για ακόμα πιο λείο πουρέ προεραιτικά μπορούμε να το περάσουμε από σίτα)
φιλέτο τσιπούρας διαιτολόγος
Φιλέτο τσιπούρας με αρακά και βινεγκρέτ λεμονιού
Φωτογραφία: Φυλακτάκης Λευτέρης

Για τη βινεγκρέτ λεμονιού

Υλικά:

  • 80 γρ. χυμό λεμόνι
  • 1 κ.σ μέλι
  • 0,5 κ.γ. κουρκουμά
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε το χυμό λεμόνι, το νερό, το μέλι και τον κουρκουμά σε ένα κατσαρολάκι και τα φέρνουμε σε βράση για ομογενοποιηθούν.
  • Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Έπειτα χτυπάμε σε ένα μπλέντερ μαζί με την μουστάρδα προσθέτωνας το ελαιόλαδο σιγά σιγά σε κορδόνι μέχρι να πάρουμε την επιθυμητή υφή και προσθέτουμε το αλάτι.
  • Αν μας σφίξει πολύ μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό για να αραιώσει.

Για τη γαρνιτούρα

Υλικά:

  • 5 κ.σ. βρασμένο αρακά
  • 2 κ.σ. βινεγρέτ λεμόνι
  • λίγο άνιθο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατέυουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνιθο.

Για το σερβίρισμα

Απλώνουμε σε ένα πιάτο αρκετό από τον πουρέ. Από πάνω βάζουμε την γαρνιτούρα, τα φιλέτα τσιπούρας και τελειώνουμε με ελάχιστη βινεγκρέτ λεμόνι, άνιθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη και ελπίζω να απολαύσετε το φιλέτο τσιπούρας με αρακά και βινεγκρέτ λεμονιού!

Ο Λευτέρης Φυλακτάκης

Ο Λευτέρης Φυλακτάκης ασχολείται με τη μαγειρική από το 2014 δουλεύοντας σε αρκετά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Κύπρου.