Κριθαρότο με γαρίδες

//Κριθαρότο με γαρίδες
διαιτολόγος Θεσσαλονίκη

Η Chef Βαρβάρα Σαχατζιάν μας πρoτείνει μια υπέροχη συνταγή (η οποία είναι και νηστίσιμη). Μια συνταγή για να δοκιμάσετε τις γαρίδες με έναν άλλον τρόπο. Κριθαρότο με γαρίδες! Την ευχαριστώ πολύ για αυτήν την παραχώρηση της συνταγής της! Να σημειώσω ότι η Βαρβάρα μου έχει δώσει ακόμα μία υπέροχη συνταγή με σολωμό ποσέ που φιλοξενώ στο site.

Υλικά για 2 άτομα:

  • 8 τεμάχια γαρίδες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 250 γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 300 γρ. νερό ή ζωμό ή μισό-μισό
  • 1 τριμμένη ντομάτα
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Λίγο χυμό λεμόνι
  • Άνιθο
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι (προαιρετικό)
  • Ελαιόλαδο
  • 50 γρ βούτυρο (προαιρετικό)

Οδηγίες:

  • Σοτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο με αλάτι και λίγη ζάχαρη είτε λευκή είτε καστανη σε χαμηλή φωτιά.
  • Έπειτα προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτόρουμε, σβήνουμε με λίγο κρασί. Προσθέτουμε σιγά σιγά νερό κάθε φορά μέχρι σχεδόν να το απορροφάει.
  • Στη συνέχεια βάζουμε ντομάτα τριμμένη, ξύσμα από λεμόνι, λίγο άνιθο.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο και μόλις φτάσει στο σημείο που θελουμε, κατεβάζουμε το κριθαράκι από την φωτιά (να είναι ζουμερό κατά προτίμηση) και προσθέτουμε λίγο ανιθο ακόμα, ξύσμα λεμόνι κ λίγο χυμό. Δένουμε αν θελουμε με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο!
  • Σε ένα άλλο τηγάνι βάζουμε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε τις γαρίδες για να τις σοτάρουμε! Η λαδόκολλα χρησιμοποιείτε για να ψηθούν ομοιόμορφα οι γαρίδες και να μείνουν ζουμερές.
  • Tip: Αν τυχόν πάρουμε γαρίδες με κέλυφος μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κεφάλια και τα τσόφλια από αυτές και να τα βράσουμε σε ένα κατσαρολάκι με λίγο κρεμμύδι και καρότο. Το αφήνουμε να βράσει και αντί για νερό χρησιμοποιούμε αυτό το ζωμό για το βρασμό στο κριθαράκι για να δώσει πιο έντονη γεύση.

Ελπίζω να απολαύσετε το κριθαρότο με γαρίδες σας αυτές τις μέρες! Καλή απόλαυση!

κριθαρότο με γαρίδες
Η chef Βαρβάρα Σαχατζιάν